Spanningen lopen op

Zoals ik op 5 maart voorspelde heeft het voorgenomen bezoek van Turkse ministers aan ons land tot spanningen geleid. Gezien het om veiligheidsredenen weigeren van ministers om te spreken in Duitsland, was te verwachten dat door hen in Nederland een podium zou worden gezocht.

Er is niets mis met het bezoeken van buitenlandse bestuurders aan ons land maar zij hebben zich te gedragen als gast. Wanneer zij in ons land politiek willen komen bedrijven is er maar 1 boodschap: Exporteer geen binnenlandse spanningen naar bevriende landen. In ons land maken wij de dienst uit en wij laten ons niet een dictaat opleggen daar anderen.

Vanzelfsprekend is het terecht dat onze regering tot het laatst heeft geprobeerd hen een bescheiden podium te geven maar als er dan wordt opgeroepen tot een massale opkomst naar Rotterdam kun je alleen nog maar zo’n bijeenkomst verbieden om dat dit onvermijdelijke veiligheidsrisico”s met zich brengt, temeer vanwege de binnenlandse problemen in Turkije. 

Wanneer in Turkije de democratie geweld wordt aangedaan door het ontslaan van duizenden rechters, leraren, en hoogopgeleiden en ook kritische kranten, tv-stations worden gesloten mag ons land geen podium bieden om hier massaal steun voor te werven.

Dat als reactie hierop Nederland door het Turkse staatshoofd wordt vergeleken met Nazi Duitsland is ongekend. Zijn maatregelen in eigen land lijken daar meer op.

Natuurlijk zullen de spanningen verminderen als in april over het referendum is gestemd. Beide landen hebben nu eenmaal grote belangen met elkaar. Het is zaak de rust te bewaren en te zorgen dat het niet verder escaleert al zal dat niet meevallen gezien de agressieve politiek in Turkije.