Bestuurlijke perikelen Geldrop-Mierlo

Ten gevolge van de bestuurscrisis door het vertrek van DGG uit de coalitie en het terugtreden van haar wethouder Steenbakkers, wordt door CDA en SP onderzocht hoe uit de impasse kan worden gekomen. Zij hebben daarom alle fracties uitgenodigd voor openbare bijeenkomsten.

De eerste bijeenkomst die op 18 januari werd gehouden gaf geen aanleiding tot optimisme.

Eigenlijk zijn we in opperste verwarring naar huis gegaan. Als je consulteert bij de overige fracties met als vertrekpunt dat wethouders van CDA, SP en DPM moeten blijven zitten, mag je niet verwachten dat er een wezenlijk ander beleid gaat komen. Die indruk werd wel gewekt in de uitnodiging.

Met name de rol van DPM is nu bepalend. Deze partij heeft 14 jaar lang het beleid van DGG door dik en dun gesteund en onderlinge afspraken met hen gemaakt. DGG bemoeit zich niet met Mierlo en DPM niet met Geldrop. Zij volgen de visie van de ander. Geen mening dus over de gemeente Geldrop-Mierlo maar over de afzonderlijke kernen. Dat drukken ze niet alleen door in de Raad maar ook in het College.

Zolang deze afspraak niet van tafel gaat en door partijen wordt ingetrokken blijft dit een splijtzwam. Je kunt geen werkend College vormen als hierbinnen een partij zit die het oor laat hangen naar- en afspraken blijft maken met- een partij die niet in het College zit.

Dat deze afspraak nog steeds niet van tafel is blijkt uit de uitspraken van DGG woordvoerder Looijmans tijdens het interview met Studio040: “Wij blijven ons ook als oppositie partij sterk maken voor de kern Geldrop”.

De VVD Geldrop-Mierlo zal in zo’n college geen zitting nemen. Wij zijn er voor de gehele gemeente Geldrop-Mierlo en niet uitsluitend voor een van de kernen. Dit terwijl de VVD Geldrop-Mierlo toch erg graag haar bestuurlijke en betrouwbare kwaliteiten in een college zou willen inbrengen.

Naar onze mening is de houding van DGG en DPM geen goede zaak voor de eenwording en de onderlinge acceptatie van de kernen binnen onze gemeente. Integendeel, de fusie van 2004 krijgt op deze wijze nooit een faire kans.

Wij hebben bij de hervorming van het college natuurlijk ook wensen: We willen een stabiel financieel beleid en een consistent Grondbeleid dat niet wordt bepaald door de waan van de dag. Ook de parkeernota moet worden aangepast. De VVD Geldrop-Mierlo wil verder een inperking van de mandaatregeling college ( nu nog 2.5 miljoen per transactie) en een ter inzage legging voor de raad van alle anterieure overeenkomsten. Deze regeling beperkt het Budgetrecht van de raad. Iedere partij die openbaarheid van bestuur nastreeft zou het daarmee eens moeten zijn.

 Goede Sociale plannen voor inwoners die het nodig hebben zijn altijd door de VVD Geldrop-Mierlo gesteund en dat zal zij blijven doen.

Wij houden U van de ontwikkelingen op de hoogte.

VVD Geldrop-Mierlo

Frits van de Mosselaar
fractievoorzitter