BIJDRAGE MPB 2017-2020

Inleiding De VVD Geldrop-Mierlo is positief gestemd over de ruimte in de begroting in de komende jaren. Wel kijkt de VVD Geldrop-Mierlo kritisch naar een aantal ontwikkelingen en lasten die bij de burger worden neergelegd. Hieronder volgt de zienswijze op de VVD-fractie Geldrop-Mierlo op de 12 programma's die het college hanteert:

Programma 1 Gebiedsgericht werken

Buurt sportcoaches en gebiedsregisseurs vindt de VVD Geldrop-Mierlo overbodig. De burger vindt de gemeente zonder ook. Ze voegen weinig toe en kosten veel. Wel moet er naar burgerinitiatieven worden geluisterd die, indien uitvoerbaar en betaalbaar, moeten worden gehonoreerd. De overeenkomst met de LEV groep moet kritisch worden bezien. Verschillende door hen uitgevoerde taken kosten meer dan ze maatschappelijk opbrengen.


Programma 2 Economie en vastgoed

Wanneer blijkt dat er sprake is van structureel ruimtegebrek in het gemeentehuis, is ook de VVD Geldrop-Mierlo bereid om te praten over een multifunctionele vergaderlocatie. Maar alleen wanneer de noodzaak kan worden aangetoond. Het rapport Demmers ( over zelfstandigheid gemeenten) maakt de toekomst van Dienst Dommelvallei onzeker en het is dus ook maar de vraag of het gemeentehuis in Mierlo op korte termijn dan niet leeg komt. Dat moet worden afgewacht. Bovendien is onduidelijk welke gevolgen een nieuwe vergaderlocatie heeft voor de exploitatie van Hofdael. Daar moet eerst duidelijkheid over komen.

Parkeren: De kernen van Geldrop en Mierlo moeten aantrekkelijk blijven voor consumenten om inkopen te doen en voor ondernemers om zich te vestigen.

Centra moeten goed bereikbaar zijn en uitnodigend blijven, daarom moet betaald parkeren in het centrum van Geldrop worden afgeschaft. Dit ter behoud van de concurrentiepositie. Gratis parkeren kost de gemeente jaarlijks netto ruim € 200.000,00, een volgens onze fractie gerechtvaardigde uitgave om dit centrum bruisend te houden. Een aantrekkelijk centrum levert immers veel werkgelegenheid op.

De VVD Geldrop-Mierlo vangt dit  gemis aan inkomsten op door de exploitatiebijdrage aan De Smelen te verlagen en een bijdrage uit de toeristenbelasting te halen. Toeristen hebben ook  veel belang bij gratis parkeren.  Een eventueel resterend tekort komt ten laste van de algemene dienst.

Daarnaast vindt de VVD Geldrop-Mierlo het belangrijk te onderzoeken of de huidige bereikbaarheid en verkeersstromen in het centrum nog voldoen.  Een herijking in overleg met de ondernemers is in het Raadsprogramma “Samen voor Geldrop-Mierlo” vastgelegd en moet worden uitgevoerd.

Centrumplannen: we kunnen bij de opwaardering van de centra geen verschil maken tussen Geldrop en Mierlo. Centrum Management Geldrop heeft een ruime bijdrage gekregen voor het op de kaart zetten van het vernieuwde centrum en de overlast tijdens de werkzaamheden. Het verzoek van het centrummanagement Mierlo om een bijdrage om dezelfde redenen dient dan ook te worden gehonoreerd.  Daarmee kunnen initiatieven in het centrum van Mierlo worden ondersteund. We gaan niet met twee maten meten. De  dekking kan mede worden  gevonden in de budgetten van de toeristenbelasting omdat door de voorgenomen aantrekkelijke activiteiten de aantrekkingskracht naar dit centrum wordt verhoogd en consumentenvertrouwen kan worden herwonnen.


Programma 3 Veiligheid en handhaving

Het gebruik maken van netwerken van burgers om een veiligere leefomgeving te creëren is  een goed begin. Handhaving is en blijft echter primair een taak van de gemeente en de politie. Het is onwenselijk dat  burgers zelf gaan handhaven en daarom moet voldoende politiezorg aan onze inwoners geleverd worden. Geldrop-Mierlo  moet goed voorbereid zijn op een grote brand, verkeersongeval of natuurramp. Met de doorgevoerde bezuinigingen bij de brandweer vinden wij dat de veiligheid van onze inwoners niet kan worden gegarandeerd. Wij houden ons hart vast  bij eventuele incidenten in de toekomst. We roepen het college op om voldoende aandacht te blijven besteden aan het regelmatig oefenen van de beheersingsketen, om wanneer het nodig is, adequaat de regie te kunnen voeren bij een ramp of crisis. Bovendien moet blijvend worden ingezet op handhaving van de brandweerposten in de kernen.


Programma 4 Bestuurlijke samenwerking

In het vastgestelde raadsprogramma “Samen voor Geldrop-Mierlo” is vastgelegd dat onze gemeente initiatieven zal nemen voor verdere samenwerking. Wij stellen vast dat er nog geen initiatieven zijn genomen. Er wordt alleen maar afgewacht terwijl de VVD Geldrop-Mierlo een actieve houding voorstaat en verder kijkt dan de gemeentegrenzen. Zelfstandigheid blijft weliswaar het uitgangspunt. 


Programma 5 Sociale zaken en armoedebeleid

Het werkbedrijf SENZER levert niet de gewenste resultaten op het gebied van verhogen van de arbeidsparticipatie. In 2016 werd reeds € 937.000,00  uit de reserves gehaald voor dekking van tekorten.  Bij ongewijzigd beleid zijn  onze reserves snel op. We hebben  het niet eens over de uitkeringen op grond van de Wet Werk en Bijstand (WWB). Die uitkeringen staan namelijk niet meer op de begroting. De uitkeringen worden betaald door SENZER. Het college heeft het over het solidariteitsbeginsel maar  de VVD Geldrop-Mierlo kan zich niet voorstellen dat buurgemeenten gaan meebetalen aan onze overschrijdingen.  Wij hebben dit in geen enkele regeling kunnen terugvinden.

Het tekort op arbeidsparticipatie en zorgverstrekking baart de VVD Geldrop-Mierlo zorgen. De bijstandsuitkeringen in Geldrop-Mierlo blijven maar stijgen. SENZER had de opdracht door extra inzet het aantal  bijstandsgerechtigden te verlagen. In plaats daarvan komen er alleen maar bij. Bovendien wordt ( de VVD Geldrop-Mierlo vindt dit hoogst zorgelijk ) door SENZER niet bemiddeld voor werk in Eindhoven, terwijl daar meer kans is op nieuwe banen. Geldrop-Mierlo maakt deel uit van de Brainport regio en daar moet vooral daar worden gezocht naar werkgelegenheid. Dit is reden voor de VVD Geldrop-Mierlo om voor te stellen de samenwerking met SENZER te evalueren en eventueel op zoek te gaan naar een andere partner. 


Programma 6 Zorg, welzijn en cultuur

Het verlenen van PASSENDE zorg tegen een betaalbaar en eerlijk tarief is een belangrijk speerpunt van de VVD Geldrop-Mierlo, nu veel zorgtaken bij de gemeente terecht zijn gekomen.

Goede samenwerking met hulpverleningsinstanties en zorginstellingen speelt hierbij een belangrijke rol. Daarnaast gelooft de VVD Geldrop-Mierlo ook in preventie door goede voorlichting aan kinderen op de scholen in onze gemeente. De van rijkswege verstrekte vergoedingen in de zorg zouden voldoende moeten zijn om uitgaven te dekken. Bij overschrijding hiervan moeten budgetten efficiënter worden ingezet en blijft een kritische houding noodzakelijk. Wel moet altijd zorg die noodzakelijk is beschikbaar zijn, ook voor Ouderen- en Jeugdzorg.

Sport is belangrijk voor jong en oud. De VVD Geldrop-Mierlo steunt initiatieven die sport stimuleren, zeker bij de jeugd. Zwembad de Smelen heeft zeker een maatschappelijke waarde voor Geldrop-Mierlo. De door het college voorgestelde bijdrage van € 200.000,00 aan Laco wordt cijfermatig niet onderbouwd en de VVD Geldrop-Mierlo kan daar niet mee instemmen. Op basis van het onderzoek van de Grontmij in 2008 is een bijdrage aan Laco van € 105.000,00 gerechtvaardigd. Meer is de VVD Geldrop-Mierlo niet bereid bij te dragen aan de exploitatie tenzij alsnog een aanvaardbare onderbouwing plaatsvindt. De VVD Geldrop-Mierlo gaat niet meewerken aan een 

Wijziging van het bestemmingsplan, een ondernemer die zelf aangeeft slechts minimaal onderhoud te hebben gedaan, verdient dit niet. Bovendien vragen wij ons af of bevoordeling van een ondernemer niet in strijd is met Europese wetgeving.


Programma 7 Jeugdbeleid en onderwijs

De VVD Geldrop-Mierlo is voorstander van brede scholen in de gemeente. Hiermee kan tevens de huisvesting van onze scholen beter benut worden en blijven de kosten daardoor laag. Een goed jeugdbeleid betekent dat we de jeugd voldoende mogelijkheden bieden om zich te ontplooien en eigen initiatieven van de jeugd moeten stimuleren. 


Programma 8 Democratisch bestuur

De VVD Geldrop-Mierlo vindt dat de burger met moderne communicatiemiddelen met de gemeente moet kunnen communiceren. Het verder digitaliseren van de dienstverlening past hierin. Hierdoor wordt de dienstverlening beter en goedkoper. Ook de gemeente moet verder moderniseren en nadenken over nieuwe manieren van werken en in contact blijven met zijn burgers, ook met burgers die niet digitaal uit de voeten kunnen.


Programma 9 Natuur, milieu en duurzaamheid

Geldrop-Mierlo werkt samen met Eindhoven en Valkenswaard aan een nieuwe afvalverwerking. Dit naar model van het Deense afvalconcern Dong. Het gaat hier om een grote investering met een erg hoog aansprakelijkheidsrisico voor onze gemeente. Wanneer de investeringen en de risico’s niet duidelijk beheersbaar zijn, gaat de VVD Geldrop-Mierlo niet instemmen. Akkoord gaan met het voorstel van Cure betekent een lastenverhoging voor onze burgers terwijl de huidige afvalverwerking voldoet De besluitvorming over een nieuwe afvalverwerkingsfabriek moet volledig transparant plaatsvinden, ook naar onze inwoners toe. 


Programma 10 Bereikbaarheid en verkeer

De VVD Geldrop-Mierlo is voor een goede bereikbaarheid van onze gemeente. De centra van Geldrop en Mierlo moeten voldoende gratis parkeergelegenheid bieden. Het verbreden van de A67 en het opwaarderen van de N270 staan inmiddels op de landelijke agenda. De VVD Geldrop-Mierlo is voorstander van initiatieven waarbij de overlast van sluipverkeer op de lokale wegen zal afnemen. De kernen van onze gemeente zijn niet goed bereikbaar. De ontsluitingswegen lopen bij het minste al vol, zowel tussen Geldrop en Mierlo als tussen Geldrop en Eindhoven. De VVD Geldrop-Mierlo vindt dit zorgelijk en vraagt hier aandacht voor. Bovendien pleit de VVD Geldrop-Mierlo voor slim gebruik van de HOV banen rondom Geldrop zodat deze verbinding optimaal wordt benut en niet alleen door een lijnbus. 


Programma 11 Bouwen en wonen

De accountant geeft nog steeds aan dat het grondbeleid van onze gemeente financieel grote risico’s inhoudt. Frequent worden gronden geherwaardeerd. Het afgelopen jaar werd de grondpositie met ruim € 7.000.000,00 opgewaardeerd. Daardoor stijgt het weerstandsvermogen en wordt er weer winst gemaakt. Wij moeten voorzichtig omgaan met deze opwaarderingen. De begroting wordt in de jaren 2017-2020 dekkend gemaakt door winstneming uit het grondbedrijf. Het is af te wachten of deze winsten wel worden gerealiseerd.


Programma 12 Financiën en belastingen

De VVD Geldrop-Mierlo is voor een financieel gezonde en sterke gemeente. We onderstrepen het belang om de begroting die meerdere jaren dekkend is en om reserves op te bouwen om onverwachte posten met eigen middelen te kunnen betalen. De VVD Geldrop-Mierlo vindt wel dat hiervoor ook structureel naar de uitgavenkant moet worden gekeken. In ieder geval moeten de belastingen voor de burgers niet structureel worden verhoogd. De VVD Geldrop-Mierlo stelt dan ook voor de door het college voorgenomen verhoging OZB te schrappen en de gemeentelijke lasten niet eenzijdig bij huizenbezitters en ondernemers neer te leggen. Ook huurders moeten evenredig bijdragen aan gemeentelijke lasten.


De VVD-fractie

Frits van de Mosselaar
Thomas Schouten
Juliette Kuipéri-Meesters
Monica Leenders
Ans Stoffelen
Mark van den Broek