Doet Gemeente Geldrop-Mierlo een verstandige investering?

Onze gemeente is samen met Eindhoven en Valkenswaard eigenaar van de vennootschap CURE. CURE wil nu samen met het Deense bedrijf Dong in Eindhoven een afvalverwerkingsinstallatie gaan bouwen. Hiervoor is een minimale investering nodig van 76 miljoen euro. Geldrop-Mierlo draagt hierbij een aansprakelijkheid van 9 miljoen euro. Tot op heden verwerkte CURE niet zelf het door haar opgehaalde afval.

De Algemene Reserve van Geldrop-Mierlo is volgens de laatste begrotingscijfers 3.6 miljoen euro.

Doel van de deelname en investering is een afvalverwerking te behalen van 100% zodat er geen restafval overblijft. 

De te bouwen installatie wordt de 1e van zijn soort in Nederland. Er staat sinds enkele jaren een proefopstelling in Denemarken en in 2017 wordt in Engeland een nieuwe installatie geopend.

De Raad van Geldrop-Mierlo wordt nu verzocht in te stemmen met de investering in een nieuw bedrijf CURE/Dong dat met een nieuwe techniek afval gaat verwerken.

Onze fractie heeft hierover zich intensief beraden en geconcludeerd dat een deelname onverstandig is. Hierbij houdt ze rekening met besluiten uit het verleden. Geldrop-Mierlo heeft de laatste decennia zich immers teruggetrokken uit bedrijven als HNG en ESSENT omdat deelname in bedrijven geen kerntaak is. Recente minder prettige ervaringen van Geldrop-Mierlo met ATTERO moedigen deelname bovendien ook niet aan. Het nieuwe bedrijf gaat werken met de compleet nieuwe techniek Renescience. Er zijn voor de nieuwe fabriek nog geen overheidsgaranties verkregen en ook toekenning van provinciale subsidies is niet zeker. 

De VVD Geldrop-Mierlo fractie vindt dat de gemeente het ondernemen met grote risico’s, moet overlaten aan het bedrijfsleven. Voor deze nieuwe techniek moeten durfinvesteerders worden aangetrokken. Daar behoort wat de VVD Geldrop-Mierlo betreft de Gemeente Geldrop-Mierlo niet bij. Het is een teken aan de wand dat deelname van andere gemeenten niet verder gaat dan het eventueel klant willen worden van het nieuwe bedrijf. De gemeenten die dat toezeggen zijn Den Bosch en Helmond. Toezeggingen noch besluitvorming kunnen wij daarover bij die gemeenten terug vinden.

De VVD Geldrop-Mierlo fractie heeft er niets op tegen dat de Gemeente Geldrop-Mierlo klant wordt van dit nieuwe bedrijf met deze nieuwe techniek, maar moet zelf daarin geen risico nemen. De afvalverwerking moet bovendien dan beter en goedkoper zijn als ons huidige afvalverwerking systeem. Wat de VVD Geldrop-Mierlo fractie betreft moet de Gemeente Geldrop-Mierlo geen toestemming geven aan CURE om een nieuwe verwerkingsfabriek op te zetten. Wij willen geen groot onnodig risico aangaan. Wij gaan niet beleggen in risico’s met de centen van onze burgers. Wij onderschrijven dus wel de techniek maar niet de participatie in het bedrijf.