Partijloze Verdouw mag wethouder blijven in Geldrop-Mierlo

GELDROP-MIERLO - Miranda Verdouw kan aanblijven als wethouder in Geldrop-Mierlo. Tot die slotsom is de gemeenteraad van Geldrop-Mierlo maandagavond gekomen.

Verdouw's positie was ter discussie komen te staan nadat ze vorige week bekendmaakte haar lidmaatschap van de SP op te zeggen, omdat ze steeds meer moeite kreeg met de landelijke partijcultuur.

De lokale SP-fractie gaf eerder al aan het besluit van Verdouw te begrijpen en haar te blijven steunen. Maandagavond was het aan de rest van de gemeenteraad. Die was met name kritisch over de manier waarop Verdouw haar besluit aan de raad gecommuniceerd had. 

Emotie
Veel fracties hadden moeite met het mailtje waarin Verdouw haar besluit over haar SP-lidmaatschap aan de raad kenbaar maakte. Daar stond geen verdere uitleg in. "Bovendien presenteerde ze het als een soort vanzelfsprekendheid dat ze als wethouder kon blijven zitten", zei Frans Stravers van DGG. ,,Was het niet veel gepaster geweest als ze gevraagd had of ze mocht blijven?"

Verdouw stak maandag wat dat betreft de hand in eigen boezem. "Het had inderdaad beter gekund, maar de emotie heeft meegespeeld." Voor de meeste partijen was daarmee de kous af. 

Integer
Alleen eenmansfractie PvdA bleef maar hameren op de vraag of het wel integer is om partijlidmaatschap op te zeggen, maar wel wethouder te blijven. Daar maakte burgemeester Berry Link echter korte metten mee. "Uit de grond van mijn hart: de wethouder heeft zuiver gehandeld", zei hij. "Het stempel integriteit gaat mij veel en veel te ver."