Drugspanden Geldrop-Mierlo ten onrechte op slot

GELDROP-MIERLO - De sluiting van drugspanden in de gemeente Geldrop-Mierlo is in een aantal gevallen onterecht. Dat vindt de bestuursrechter in Den Bosch, die burgemeester Berry Link daarmee een pijnlijke juridische tik op de vingers geeft.

De zaak was aangespannen door de woningcorporaties Wooninc en Woonbedrijf. 

De uitspraak van de rechter gaat specifiek over huizen van woningcorporaties waar hennep is aangetroffen. Woonbedrijf en Wooninc hebben daar zelf al strenge regels voor. Huurders krijgen te horen dat de huur wordt opgezegd en komen op een zwarte lijst zodat ze vijf jaar niet kunnen huren. De corporaties ruimen de huizen bovendien op en repareren onveilige situaties als geknutsel met de elektriciteit. Als dat allemaal geregeld is, zoekt de corporatie een nieuwe huurder.

Wachtlijsten
De corporaties vinden dat die maatregelen in veel gevallen voldoende zijn om de veiligheid en leefbaarheid in de wijk te garanderen. Bovendien leiden de leegstaande huizen tot nog langere wachtlijsten voor huurwoningen, ook voor mensen die op urgentielijsten staan. 

Burgemeester Link heeft daar echter geen boodschap aan en sluit zo'n woning toch. Vaak voor drie maanden, al loopt het in de praktijk soms op tot zes, omdat de procedure veel tijd kost.  Link maakt daarbij gebruik van de wet Damocles. Deze wet wordt  steeds vaker en sneller toegepast door burgemeesters in de strijd tegen drugscriminaliteit en om de veiligheid te vergroten. De uitspraak van de rechtbank in de Geldropse kwestie kan dan ook gevolgen hebben voor andere gemeentes, denkt jurist Bart Poort die Wooninc en Woonbedrijf in deze zaak bijstond.

Veiligheid
De corporaties stellen  dat de veiligheid  in het geval van henneppanden helemaal niet gebaat is bij sluiting. ,,De burgemeester zegt dat er nog loop richting zo'n pand zit, omdat hij bekend is in het criminele circuit", aldus Poort.   Een flauwekul-argument, vinden Woonbedrijf en Wooninc. ,,Bij huizen waar harddrugs gedeald werd, staan vaak wel nog mensen aan de deur. Rond hennepkwekerijen is het juist allemaal heel heimelijk", vertelt Koj Koning, portefeuillehouder Veiligheid bij Woonbedrijf.   Sterker nog: de politie ziet die loop ook niet bij panden die ontmanteld en door de corporaties  aangepakt zijn. Vijf wijkagenten hebben dat in deze zaak  voor de rechtbank verklaard. 

De rechtbank is het nu met de corporaties eens.  De rechters oordelen dat als de corporaties al hun eigen maatregelen hebben uitgevoerd,  er geen reden is om een pand te sluiten. 

De gemeente wil de uitspraak eerst goed bestuderen, voor ze commentaar geeft.