Inbreng Begroting VVD Geldrop-Mierlo

De VVD fractie gaat geen uitgebreide reactie geven op de begroting 2018-2021. We beperken ons tot de hoofdzaken. Wij willen graag duidelijk maken wat wij belangrijk vinden. Dat is op de eerste plaats een gezond financieel beleid met een sluitende begroting.

Voor het eerst in jaren zijn er meevallers. Die zijn er niet vanwege het door het College gevoerde beleid, maar door de extra uitkeringen uit Den Haag. Alleen daardoor kon het recente tekort bij de kadernota worden omgezet in een overschot.
Dit is voor de VVD fractie geen aanleiding nu allerlei leuke plannen te maken waarvoor geen duurzame financiële dekking bestaat. We blijven staan voor een kleine overheid die verantwoord met de belastingcenten van haar inwoners omgaat.

HANDHAVING
Wij willen wel een aantal zaken aanpakken die goed zijn voor de inwoners van Geldrop-Mierlo. Dat is allereerst de veiligheid van onze inwoners. Er moet extra budget komen voor meer handhaving. Hierdoor kunnen we bijvoorbeeld fietsendiefstal bestrijden en de veiligheid in de wijken ook s avonds en s nachts blijven monitoren. Alle initiatieven op het gebied van buurtpreventie zijn ontzettend goed, maar we moeten wel zorgen dat er voor u een professionele handhavingsorganisatie achter zit.
De VVD staat voor vrijheid. Maar de een zijn vrijheid moet niet die van de ander schaden. Daarom moeten we ook zaken als hondenoverlast kunnen aanpakken en de verkeersveiligheid moet toenemen. We willen € 100.000,00 extra voor handhaving beschikbaar stellen.

PARKEREN MET BLAUWE ZONE
Betaald parkeren is nadelig voor inwoners, winkeliers én werkgelegenheid. Het kan niet zo zijn dat overal binnen de gemeente gratis wordt geparkeerd behalve in het centrum van Geldrop. Dat is onze inwoners niet uit te leggen, 9000 consumenten tekenden niet voor niets een oproep tot gratis parkeren. 
Winkeliers van Geldrop-Centrum zullen hun omzet belangrijk zien stijgen als er gratis geparkeerd kan worden in het centrum. De opbrengst op betaald parkeren is steeds zwaar overschat. Netto levert het maar EUR 144.000 op. Daar moeten dan ook nog eens grote investeringen voor worden gedaan zoals slagbomen en betaalautomaten. Wij vinden die plannen niet passen in onze gemeente. Alleen in Eindhoven en beperkt in Helmond, wordt voor parkeren nog betaald. In alle andere gemeenten in het stedelijk gebied is parkeren gratis. 
Wij willen het wegvallen van deze opbrengst compenseren door een bijdrage van € 50.000,00 uit de toeristenbelasting. Het overige deel moet uit de Algemene Middelen komen.

OPENBAAR GROEN
Het onderhoud van het openbaar groen in Geldrop-Mierlo is ondermaats. Dat niveau moet hoger. Openbaar groen is het visitekaartje van de gemeente. Daar willen we € 150.000,00 extra voor reserveren. Het onderhoudsniveau gaat iedereen aan en moet dus uit de Algemene Middelen komen.

INNOVATIEVE DIENSTVERLENING
De VVD fractie is voor innovatieve en klantgerichte dienstverlening. De mogelijkheid om te kiezen om identiteitsbewijzen en rijbewijzen thuis te laten bezorgen bijvoorbeeld. Deze vorm van flexibele dienstverlening zou wat ons betreft breder mogen worden toegepast. 

ZORG EN WELZIJN
Sinds enkele jaren wordt de zorg uitgevoerd door gemeenten. Het geld daarvoor komt van de landelijke overheid. Wij willen goede zorg op maat, maar wel binnen de budgetten die wij uit Den Haag krijgen. Daar kan geen geld uit de Algemene Middelen van onze gemeente naar toe. De nodige solidariteit moet landelijk bereikt worden en niet als extra last worden opgelegd aan onze inwoners.
We zorgen uiteraard ook voor de mensen die tijdelijk in de problemen zitten. Deze solidariteit kent echter zijn grenzen. We kunnen niet verwachten dat een grote groep burgers altijd moet betalen voor dezelfde kleine groep die teveel op de hulpverlening leunt. Dat is ook niet solidair. Daarnaast hoeven we ook niet socialer te zijn dan onze omliggende gemeenten. Beter is het om de sociale lasten evenredig over alle gemeenten te verdelen.
Voor wonen met zorg is het nodig dat bestemmingsplannen algemeen worden aangepast. In Geldrop-Mierlo worden nog steeds aanvragen voor verruiming van woonmogelijkheden geweigerd. Dat is in strijd met landelijk beleid. Ouderen blijven immers langer in hun woning en moeten daarom deze tijdig kunnen aanpassen. Zij moeten kunnen rekenen op de mogelijkheid tot mede bewoning van zorgverleners. Zij moeten hun ouder worden vroegtijdig kunnen plannen. Dat scheelt enorm in toekomstige zorgverlening. De VVD zal daarom een motie indienen die dit mogelijk maakt.

ONDERWIJS
We hebben in de gemeente een goed onderwijsaanbod. Dat willen we graag zo houden. De VVD wil daarnaast dat schoolgebouwen multifunctioneel worden ingezet, bijvoorbeeld door (sport)verenigingen hier hun activiteiten te laten plaatsvinden.

BEREIKBAARHEID
De VVD wil een bedrag van EUR 50.000 reserveren voor het monitoren van geluidsoverlast en fijnstof afkomstig van de A67. Wij moeten blijven aandringen op het zo snel mogelijk verbreden van deze nationale snelweg. Het verkeer neemt daar enorm toe en de overlast voor onze inwoners stijgt evenredig mee. Ook dit bedrag komt uit Algemene Middelen.
Tevens vindt de VVD fractie het niet langer acceptabel om te blijven wachten totdat er vanuit de provincie/de regio geld beschikbaar komt voor verbetering van de doorstroming op de Geldropseweg en Mierloseweg. De VVD wil de mogelijkheden op korte termijn onderzocht zien. 

BOUWLEGES EN ENERGIENEUTRAAL BOUWENWij zijn uiteraard zeer tevreden dat onze motie over verlaging van de bouwleges bij energieneutraal bouwen is uitgevoerd. Er komt EUR 100.000 beschikbaar in de begroting voor deze verlaging.
We moeten nog verdere stappen maken om te kunnen voldoen aan het raadsbesluit dat onze gemeente in 2040 geheel energieneutraal moet zijn. Zo zal er meer gebruik moeten worden gemaakt van aardwarmte zodat aardgas overbodig wordt.

CULTUUR
Geldrop-Mierlo heeft jarenlang nagenoeg niets geïnvesteerd in cultuur. Wij willen daar een begin mee maken en hiervoor een jaarlijks bedrag van EUR 25.000 reserveren. Daar moeten initiatieven uit de gemeenschap mee worden ondersteund.

CENTRUM FACILITEITEN
De VVD fractie wil blijven werken om de centra aantrekkelijker te maken. Zo willen we een onderzoek in welke gemeenten een openbaar toilet goed functioneert en op welke wijze. De VVD wil daarbij horen of een openbaar toilet inpasbaar is in het centrum van Geldrop en van Mierlo. 

ECONOMIE
De detailhandel past zich dagelijks aan om te kunnen overleven. De gemeente moet daarom flexibel omgaan met bestemmingsplannen en het mogelijk maken dat bijvoorbeeld webwinkels zich vestigen op industrieterreinen.

BESTUURLIJKE SAMENWERKING
De VVD fractie wil dat de mogelijkheden tot bestuurlijke samenwerking met Heeze-Leende nader worden onderzocht. De huidige samenwerking moet worden verruimd. Het college moet daartoe proactief handelen. Wij zullen een motie met die strekking indienen. Voor de VVD fractie mag dit uiteindelijk leiden tot een krachtige fusiegemeente.

CONCLUSIE
In ons voorstel zouden we € 469.000,00 op een andere manier moeten investeren.Dit is inclusief het mislopen van eventuele parkeeropbrengsten.

Wij willen dit gaan realiseren door een bijdrage van € 50.000,00 uit toeristenbelasting aan te wenden. We bezuinigendaarnaast € 100.000,00 uit het stoppen met sportcoaches. Hiervan wordt bijna geen gebruik gemaakt dus is er geen aanleiding om daar mee door te gaan.
We bezuinigen ook € 100.000,00 op gebiedsregisseurs. Naar onze mening moet de gemeente niet zelf het leven van inwoners bepalen maar initiatieven uit de samenleving faciliteren.
De VVD fractie vindt ook dat er teveel geld naar de LEV groep gaat. Wij zijn een van de topafnemers van de diensten van de LEV groep en dat kan en moet minder.
We willen dan ook € 100.000,00 halen uit heronderhandelen met de LEV groep.
Het resterende bedrag van € 119.000,00 halen wij tot slot uit de voordelige positie van de Algemene middelen. We kunnen toe met minder overschot.
Er worden wat de VVD betreft in beginsel geen belastingen of heffingen extra verhoogd. Indexering moet voldoende zijn. De OZB kan niet het sluitstuk van de begroting zijn. Een huis mag geen reden zijn om eigenaren extra te belasten. Een tekort op Algemene middelen is een zaak van ALLE inwoners, niet enkel van woningbezitters.
Indien er tegenvallers komen, moeten die met bezuinigingen worden gecompenseerd. Er mogen geen extra lasten worden opgelegd.

VVD Geldrop-Mierlo

fractie:
Raadsleden: Frits van de Mosselaar, Thomas Schouten, Monica Leenders
Fractieassistenten: 
Juliette Kuipéri-Meesters,Ans Stoffelen, Mark van den Broek, Marianne Mulder-Staaijen