Toelichting op de begroting 2018-2021

De VVD Geldrop-Mierlo fractie gaat een aantal voorstellen indienen om de begroting aan te passen. We willen de begroting voor in totaal € 469.000,00 wijzigen. Hiervan gaat € 100.000,00 naar meer handhaving op straat, ook in de avonduren. De veiligheid van onze burgers moet toenemen.

Verder vindt de VVD Geldrop-Mierlo het onderhoud van het openbaar groen ondermaats. Ten tijde van de crisis is hierop fors bezuinigd en we gaan nu voorstellen 150.000 euro extra beschikbaar te stellen voor onderhoud. Bij een verhoogd onderhoud openbaar groen wordt dit weer een visitekaartje voor onze gemeente.

Ook willen we de ongelijkheid in het parkeerbeleid wegnemen door ook in Geldrop Centrum, net als in de rest van de gemeente, gratis parkeren in te voeren. Hierdoor valt € 144.000,00 aan inkomsten weg wat we moeten compenseren.

Geldrop-Mierlo geeft nagenoeg niets uit aan cultuurbeleid. Wij stellen € 25.000,00 beschikbaar voor initiatieven vanuit de gemeenschap voor cultuurontwikkeling

Onze burgers in wijken nabij de A67 vragen om een budget voor het monitoren van geluidsoverlast en fijnstof. De gemeente heeft dat geweigerd. De VVD Geldrop-Mierlo vindt dit monitoren een goede zaak en stelt daarom 50.000 euro beschikbaar. Met de onrust die ontstaat door het toenemende verkeer voor de gezondheid moeten we niet sollen. 

De VVD Geldrop-Mierlo fractie wil de ombuiging realiseren door € 100.000,00 te bezuinigen op buurtsportcoaches. Hier wordt bijna geen gebruik van gemaakt dus heeft doorgaan met deze verspilling geen zin.

Ook vinden we dat € 100.000,00 bezuinigd kan worden op ambtelijke gebiedsregisseurs. Initiatieven in wijken moeten vanuit de burgers komen en niet ambtelijk gestuurd.

Uit de toeristenbelasting halen we een bedrag van € 50.000,00. Toeristenbelasting is een doelbelasting en dat kan ook worden gebruikt om bezoekers aan onze gemeente via die heffing mee te laten betalen aan gratis parkeren.

Geldrop-Mierlo is goot afnemer en betaler van diensten van de LEV groep. Wij betalen per inwoner meer als omliggende gemeenten voor gelijke diensten. Door heronderhandeling moet daarop € 100.000,00 bezuinigd worden. 

We hebben de komende jaren een ruim jaarlijks overschot. Daar halen we het resterende bedrag van € 119.000,00 vandaan.

Wij staan een goed en sober financieel beleid voor zodat belastingen en heffingen niet behoeven te worden verhoogd. Indexering is het maximale. De afgelopen jaren is er voor minimaal € 3.000.000,00 over de balk gegooid. Wij gaven daar al eerder een specificatie van. Dat moet afgelopen zijn. Daarom is het een goede zaak als de VVD de komende vier jaren deel gaat uitmaken van het college. Dat is onze inzet bij de komende verkiezingen.

VVD Geldrop-Mierlo

namens fractie
Frits van de Mosselaar
Fractievoorzitter