Belasting heffen op erfverharding

Wethouder Renee Hoekman van Dorpspartij Mierlo denkt na over het heffen van een belasting op erfverharding. Dat geeft zij aan in een publicatie in het ED. De VVD vindt dit geen goede zaak in een gemeente met zoveel groen.

Doel is burgers enthousiast te maken voor het vasthouden van hemelwater zodat het niet snel in de riolering terecht komt. Ook binnen de waterschappen wordt hier over nagedacht. Wij verwachten hier geen effecten van en het zal blijken alleen maar een ordinaire lastenverzwaring zijn met als doel de inkomsten van de gemeente te verhogen.

Wij zijn van mening dat niet burgers maar de gemeente zelf de grootste verharder is. Gaat de gemeente straks ook heffingen aan zichzelf opleggen? Dat zou wel logisch zijn. Dat gaat er natuurlijk niet van komen. En gaan, bij invoering van de heffing, weer alleen de eigenhuizenbezitters betalen en worden huurders, net als bij de onroerende zaak belasting, vrijgesteld? Dan is weer de eigenhuis bezitter het kind van de rekening.

Snelle afvoer van hemelwater zorgt voor grote problemen elders door overstromingen van beken en rivieren. Maar dit moet op een andere manier worden opgelost. Er moeten meer overloopbassins binnen de gemeente worden aangelegd in samenwerking met de waterschappen. Als die worden ingepast in groenvoorziening in de wijken zal dat goede resultaten geven.

De problemen komen ook door de verplichte gescheiden afvoeren van riool en hemelwater. Daardoor bereikt het hemelwater sneller onze beken en rivieren. Bij extreme regenbuien raken de regenwaterriolen snel overvol en lopen wijken op de laagste punten onder water. Daarom moet de capaciteit van riolen worden vergroot. Daar wordt in de plannen voor vervanging al rekening mee gehouden.

Om de burger te straffen voor falende systemen is voor de VVD een brug te ver.

Inwoners zijn maar een kleine schakel in dit probleem. De VVD Geldrop-Mierlo zal zich tegen invoering van heffingen verzetten en zich inzetten voor andere oplossingen.


VVD Geldrop-Mierlo

fractie:
Raadsleden: Frits van de Mosselaar, Thomas Schouten, Monica Leenders
Fractieassistenten: 
Juliette Kuipéri-Meesters,Ans Stoffelen, Mark van den Broek, Marianne Mulder-Staaijen