Dat houdt een aanmerkelijke verhoging in van de kosten waardoor het voor de hand ligt dat de tarieven voor burgers moeten worden verhoogd.
Geldrop-Mierlo wil garant gaan staan voor 11 miljoen bij de bouw van een nieuwe experimentele fabriek die 85 miljoen gaat kosten.
Een groot deel in de exploitatie van die fabriek bestaat uit de opbrengsten van plastics. Maar blijft dit zo? Shell gaat een nieuwe fabriek bouwen die alleen nog maar afbreekbaar verpakkingsplastic gaat produceren. Die fabriek wordt in 2020 operationeel. Dus vanaf 2020 vallen de opbrengst van plastic weg en wordt de exploitatie van de nieuwe fabriek in Eindhoven nog moeilijker. In de business case is hier geen rekening mee gehouden. Ook dit betekent dat de kosten nog hoger worden.
Bij Manchester bouwt Dong Energy momenteel een fabriek volgens hetzelfde procedé als gepland staat voor Eindhoven. Deze fabriek die 1 april 2017 zou worden geopend is nog steeds niet bedrijfsklaar. Oplevering wordt alsmaar uitgesteld. Er zijn alleen maar problemen op te lossen.
De VVD Geldrop-Mierlo wil geen publieke middelen beschikbaar stellen voor een experiment en voor een fabriek waar nog zoveel onzekerheden over zijn. De provincies Limburg en Noord-Brabant besloten in 2008 dat afvalverwerking geen taak van de overheid is, daarom werd ATTERO bv door hen in 2014 verkocht. “De overheid moet afval ophalen en de verwerking overlaten aan het bedrijfsleven” was hun motivatie.
Dat het bedrijfsleven in Nederland niet wil aanhaken bij de huidige plannen zegt genoeg over hun verwachtingen van het experiment. Geldrop-Mierlo is geen ondernemer en moet zich ook niet als zodanig gedragen. Risico’s behoren bij het bedrijfsleven en behoren niet door de gemeente bij de burger te worden neergelegd.
De VVD Geldrop-Mierlo is duidelijk: Geen 11 miljoen van onze burgers naar het Cure/Dong Renescience project. De onzekerheden zijn te groot en Brussel verandert steeds de regels.
VVD Geldrop-Mierlo
Monica LeendersLijsttrekker GR2018
Fractiespecialist
#GroeiMee