VVD geen collegepartij

Het verlossende woord is eruit. Het CDA heeft na zo’n drie weken verkenning besloten om de komende vier jaar in zee te gaan met de DGG, DPM, en Groenlinks, althans met hen gesprekken voort te zetten. Gezien het verkiezingsresultaat is het niet gek dat Groenlinks aan de collegetafel mag aanschuiven, en ook DPM heeft een kleine winst behaald.

Recht doen aan verkiezingsuitslag

Des te opmerkelijker is de keuze voor de DGG. Deze partij is fiks door de kiezer afgestraft voor haar achterkamertjespolitiek en mag terecht dé verliezer van deze verkiezing worden genoemd. Uit niets blijkt dat de DGG haar streken verloren heeft. Vrijwel allemaal dezelfde gezichten zitten weer aan tafel. CDA vertelde in de vergadering vorige week zich juist te willen laten leiden door de wil van de kiezer. Dat staat haaks op de wethouderskandidaat van DGG, die de kiezer niet als raadslid wil vertegenwoordigen. Daarmee wordt de kiezer bepaald niet serieus genomen. 

Het is opmerkelijk dat CDA de VVD heeft uitgesloten van collegedeelname. Als tweede winnaar van de verkiezingen en met een programma dat naadloos aansluit bij dat van het CDA was samenwerken een logische stap voor ons geweest. Ook het CDA heeft dit beaamd in alle gesprekken die we met ze gevoerd hebben. Dat juist het CDA nu als reden aanvoert dat ze onvoldoende basis zien om met ons in een coalitie verder te gaan is opmerkelijk. Als ze vanuit hun eigen kracht hadden geredeneerd hadden ze juist met ons de basis gevormd van een coalitie en andere partijen uitgenodigd om hierbij aan te sluiten.

De VVD heeft altijd aangegeven met iedere partij uit de raad samen te kunnen werken. Met onze duurzaamheidsagenda zagen we samenwerking met de andere winnaar, GroenLinks, juist helemaal zitten. Waarom het CDA deze logische stap niet heeft gezet, blijft gissen. De beeldvorming bij ons is dat het CDA zich teveel heeft laten leiden door DGG en DPM die hebben aangedrongen op de oude coalitie, aangevuld met GroenLinks. Dat CDA zich nu als marionet van de twee dorpspartijen gedraagt is echt een zwaktebod van de partij die zoveel kiezers achter zich heeft weten te scharen. Zij hebben juist een verplichting naar de achterban om dit centrumrechtse gedachtengoed te laten doorklinken in de politiek de komende vier jaar. Ze stellen hiermee een groot deel van de keizers teleur en missen een kans om Geldrop-Mierlo echt vooruit te helpen.

Kortom, we zijn terug naar 2014 met Groenlinks in plaats van de Socialistische Partij ter linkerzijde. Dat de verandering waar de kiezer zó naar verlangt hier niet uit gaat komen mag duidelijk zijn. Hetzelfde telkens proberen met de hoop op nieuwe resultaten is pure wensdenken. Het CDA laat hiermee de mogelijkheid liggen waar de kiezer om heeft gevraagd en schuift weer op naar links.

Geen transparant proces

Meteen al blijkt dat de openheid en transparantie waar het CDA mee campagne heeft gevoerd, van ondergeschikt belang blijkt. Het debat waarmee men over een raadsprogramma zou gaan praten is afgezegd. Ook dit is een gemiste kans. De openheid in een proces als dit is van groot belang. Vanaf maandag gaat de open deur van transparantie dicht en gaat de formatie van het college beginnen.

Een college waarmee wordt voortgebouwd op het verleden. Oude wijn in nieuwe zakken, geschonken door degenen die al decennia meedraaien in de politiek. Eerder hebben zij geen verandering gebracht, waarom nu dan wel? De frisse wind van de VVD, jong en dynamisch, staat middenin de samenleving. Bovendien hadden wij met onze jonge fractie de balans kunnen bewaren, ook gezien het aantal vrouwelijke raadsleden in onze fractie.

VVD laat het geluid op rechts horen

Wij zijn het onze achterban verplicht om kritisch te zijn tegenover het komende college. Gaan de pijnlijke dossiers van de Laco, TMSG, Renescience, en de dreigende tekorten in het sociaal domein opgelost worden op een manier die onze burgers  miljoenen gaat kosten? Gaan we een verhoging van de OZB tegenmoet? Autoluwe centra met alle gevolgen van dien voor ondernemend Geldrop en de daarmee samenhangende banen? Niet als het aan ons ligt.

Wij wensen CDA vanuit de oppositie alle wijsheid toe en zullen vol energie onze kiezers vertegenwoordigen in de raad.

We zullen de samenwerking opzoeken daar waar het algemeen belang wordt gediend. Maar we blijven waakzaam voor de achterkamertjes en cliëntelisme. Misschien krijgen de kiezers over vier jaar waar zij 21 maart om hebben gevraagd.