Algemene reserves: Niet interen, maar juist verhogen!

De VVD fractie zal zich blijven inzetten op het vergroten van grip op het sociaal domein zodat we niet alleen vandaag, maar ook morgen de zorg aan onze bewoners kunnen geven waar ze recht op hebben.

De VVD fractie heeft in de Algemene Kamer van 16 mei haar verbazing kenbaar gemaakt en haar zorgen geuit over het nieuws dat de gemeente een tekort op de zorgkosten heeft van 5,5 miljoen euro. De VVD is van mening dat wethouder Jeucken het tekort van 2,7 miljoen dat ontstaan is over 2017 al veel eerder aan de raad had moeten melden. Zijn verweer over het te laat beschikbaar komen van de laatste declaraties is natuurlijk onzin, een tekort van hoger dan de eerder gemelde 1,3 miljoen had sowieso eerder geconstateerd kunnen worden en deze CDA wethouder wekt nu wel heel erg de schijn op dat hij dit tekort bewust pas na de verkiezingen van 21 maart jl. heeft willen melden.

Dan rest de vraag hoe we omgaan met de tekorten. De VVD fractie heeft twee duidelijke boodschappen aan het college meegegeven. Op de eerste plaats moet er grip komen op het sociaal domein. Het is levensgevaarlijk om deze post op de begroting ongecontroleerd te laten groeien. Hoewel onze fractie vertrouwen heeft in de expertise van de zorgverleners, moeten de kosten wel te verantwoorden zijn en daadwerkelijk worden aangewend voor de zorg van de mensen die dit het hardst nodig hebben. Op dit moment geven we bijvoorbeeld wel heel veel geld uit aan huishoudelijke hulp, maar moeten jeugdigen die psychische problemen hebben vaak lang wachten op een eerste contact met een hulpverlener.

Op de tweede plaats moeten we niet de gemeentelijke spaarpot helemaal leeg gaan trekken, zoals het college nu voorstelt. Dit spaarpotje, de reserve, is bedoeld om incidentele tegenvaller voor de gemeente op te vangen, niet om het staand beleid mee te financieren. Daar komt nog bij dat dit potje nu onder de 3,5 miljoen euro zakt en daarmee wordt de gemeente Geldrop-Mierlo net zo kwetsbaar als bijvoorbeeld buurgemeente Nuenen, die nu onder financieel toezicht is geplaatst. De VVD fractie heeft gepleit voor het maken van keuzes in de huidige begroting en de wethouder opgedragen kritisch te kijken naar de stijging van de kosten in het sociaal domein. 

Het viel onze fractie op dat het CDA, toch een partij die financiële zekerheid hoog in het vaandel heeft staan, het voorstel voor het interen op de reserves zomaar slikte. Het toppunt van nonchalance over de begrotingstekorten kwam op naam van raadslid Verdouw van Samen die reageerde met de woorden: “het is zoals het is”. 

De VVD fractie zal zich dus blijven inzetten op het vergroten van grip op het sociaal domein zodat we niet alleen vandaag, maar ook morgen de zorg aan onze bewoners kunnen geven waar ze recht op hebben. Wat ons betreft worden we geen tweede Nuenen en willen we onze reserves naar een gezonder niveau tillen. Daarmee zijn we een financieel duurzame en betrouwbare gemeente die de lasten voor de inwoners laag kan houden.