Afscheid Mark van den Broek

Beste kiezers, Per 1 juni heb ik mijn zetel in de Gemeenteraad opgegeven. Maik Barten zal vanaf nu de fractie van de VVD versterken. De aanleiding om deze moeilijke keuze te maken was op zich een heuglijk feit, ik kreeg een nieuwe baan. Na 21 jaar mezelf te hebben ingezet als militair met de daarbij horende verplichtingen als oefeningen en uitzendingen wilde ik voor mezelf en mijn gezin wat meer rust brengen.

Ik solliciteerde daarom in maart bij de Gemeente Eindhoven en werd daar tot mijn grote geluk ook aangenomen als Strategisch adviseur. Ondertussen was het al 21 maart geweest en was ik met de hele VVD fractie ontzettend gelukkig met de mooie verkiezingsuitslag. Vol overgave en trots ben ik dan ook aan de slag gegaan met de eerste werkzaamheden als raadslid en heb ik samen met Monica deelgenomen aan de coalitie-onderhandelingen. Lopende dit proces kwam ook mijn sollicitatie in Eindhoven tot een afronding. Omdat mijn werkzaamheden binnen de Sector Strategie van Eindhoven ook de regionale samenwerkingsverbanden zouden omvatten is in een goed gesprek met mijn toekomstig afdelingshoofd gezamenlijk de conclusie getrokken dat een combinatie met een raadslidmaatschap in een naburige gemeente een grote kwetsbaarheid kan opleveren voor mij persoonlijk, maar ook voor mijn werk als raadslid en als strategisch adviseur.

Een moreel dilemma dus. Want ik moest nog ja zeggen tegen de functie, en dit had nu ineens grote consequenties voor mijn raadslidmaatschap. “Nee” zeggen tegen de baan zou echter ook consequenties hebben. Ik zou mijn huidige baan bij Defensie aanhouden waarmee ik de benodigde rust voor mijn gezin niet zou creëren en ik zou mezelf de kans ontnemen om een nieuwe loopbaan na mijn tijd als militair te beginnen. Iedereen maakt in zo’n geval een eigen keuze, die van mij was moeilijk maar ik heb er geen spijt van. Ik merk dat voor mij en mijn gezin deze stap de juiste is geweest, met drie kinderen waarvan 1 met een bijzondere zorgvraag kan ik er nu meer voor hen zijn en ook staat mijn vrouw er nu minder vaak alleen voor.

De ruim 300 kiezers die op mij gestemd hebben, waarvan u er wellicht 1 van bent, wil ik begrip vragen voor deze keuze. Ik heb met pijn in mijn hart de fractie verlaten, maar ik wens ze ontzettend veel sterkte en succes in de moeilijke rol die de VVD fractie heeft in de oppositie tegen een coalitie die het liberale gedachtengoed, met meer keuzevrijheid en verantwoordelijkheid voor onze burgers, maar niet lijkt te willen omarmen. De fractie rust op 4 uitstekende raadsleden, en 2 talentvolle fractieassistenten. Ik zal hen en de VVD op een andere manier blijven ondersteunen en roep u op om dit met het geven van uw vertrouwen ook te blijven doen.

 

Met liberale groet,

Mark van den Broek