Liever daadkracht dan over-betutteling

De VVD is blij met aandacht voor openbare veiligheid, samenwerking waar het nodig is, zorg en goed wonen. Echter zijn we ook kritisch op de begroting omdat Geldrop-Mierlo de komende jaren flink in het rood zal staan. De VVD Geldrop-Mierlo vindt dat niet passend omdat we geen concrete plannen zien die het tekort rechtvaardigen. Op een aantal punten wordt er een tandje bij gedaan, maar wij denken dat u als inwoner daar weinig van zal merken. Waar gaat het dan fout? En waar zouden wij als gemeente juist meer moeten investeren? Hieronder enkele kanttekeningen en voorstellen per onderwerp.

Vooraf spreken wij uit dat we de open houding die de nieuwe wethouders in het college aannemen waarderen. Zij zijn bereid te luisteren naar goede voorstellen van andere partijen. De VVD hoopt dan ook dat het college onze zorgen zal wegnemen en het gat in de begroting alsnog verkleint.
 

Financieel beleid
 

Belangrijkste bezwaar van de VVD tegen deze begroting is dat het financieel beleid te risicovol is. Per jaar gaat de begroting om ongeveer  € 100 miljoen. Een gezond risicobeleid zou betekenen dat we dan  € 10 miljoen reserve aanhouden, maar we hebben maar ongeveer  € 4 miljoen. De reserve is helaas in de afgelopen jaren niet met de begroting meegegroeid, echter is de begroting, o.a. met de komst van de WMO, veel groter geworden. In dat opzicht geeft Eindhoven een goed voorbeeld door te streven naar een reserve van 10% van de begroting.

Bij tegenvallers zijn we daar echter snel doorheen. Wij noemen het sociaal domein (zie Eindhoven), de verbouwing van het gemeentehuis van € 5,5 miljoen, bouw Strabrecht College van € 18 miljoen en de ontwikkelingen rondom De Smelen, waarvoor überhaupt nog niets is opgenomen in de begroting. Zodra het mis gaat op één van deze gebieden, is het de vraag of we dat als gemeente wel aankunnen. De VVD zal er op toezien dat de onroerendzaakbelasting niet wordt verhoogd om het gat te dichten en tegenvallers te financieren. Het kan niet zo zijn dat een deel van de inwoners, opdraait voor het gat in de begroting!

 

In plaats van verstandig financieel beleid zien we grote uitgaven op punten waar onze inwoners niet eens iets van merken. Denk aan een nieuwe telefooncentrale, de kosten zijn maar liefst  € 155.000,- en een nieuwe audio-installatie in de nieuwe raadszaal van  € 140.000,-. Een raadszaal die de VVD overigens niet eens steunt.

 

Het gemeentehuis wordt op dit moment verbouwd. Er wordt niet alleen een raadszaal aan het gemeentehuis toegevoegd, nee, het gemeentehuis wordt volledig verbouwd. Nu is het aan de buitenkant goed zichtbaar wat voor vreemde operatie dit is. Alles gaat eruit. Nieuwbouw was vast goedkoper geweest, zeker nu er op het laatste moment een haastig besluit is genomen om er een gasloos gemeentehuis van te maken. Het oorspronkelijke budget van  € 5,5 miljoen is nu al met  € 850.000 overschreden en er wordt nog een overschrijding verwacht van  € 200.000. De VVD blijft scherp op de voorstellen van het college. Het kan niet zo zijn dat er oneindig geld verdwijnt in deze bodem- en gasloze put.

 

Het college zinspeelt erop dat de tekorten in de toekomst gedicht kunnen worden vanuit het grondbedrijf. De VVD is hier fel op tegen. De reserve in het grondbedrijf zullen wij de komende tijd hard nodig hebben om bestaande wijken te herontwikkelen o.a. naar aanleiding van het klimaatakkoord. Als het geld nu al wordt opgemaakt, moeten we de inwoners teleurstellen op het moment dat de wijkontwikkelingsplannen waar het college op insteekt, klaarliggen. Daarnaast moeten we maar afwachten of de winsten in het grondbedrijf inderdaad zo hoog zijn.

 

Sociaal

 

Met name rondom de sociale voorzieningen wordt er veel extra geld uitgegeven. Er komt een programmamanager om wijkplannen te begeleiden, terwijl er ook al verschillende gebiedsregisseurs zijn die ook in staat zijn hun taak breder te regisseren. Er komt een cultuurmakelaar, een extra ambtenaar die de integratie van asielzoekers moet oppakken omdat nu blijkt dat die taak de afgelopen jaren nauwelijks is opgepakt, een ambtenaar duurzaamheid en een extra medewerker om subsidieaanvragen te verwerken. De oplossing ligt volgens de VVD in het versimpelen van de processen, zoals de subsidieaanvraag, niet in het aannemen van extra mensen.

 

Door alle extra investeringen in het sociaal gezicht van Geldrop-Mierlo, heeft onze gemeente een aanzuigende werking. Er verhuizen veel gezinnen vanuit o.a. Eindhoven in een bijstandssituatie naar Geldrop, omdat ze in Geldrop-Mierlo een hogere bijdrage en kwijtschelding ontvangen. Door deze aantrekkingskracht worden de regels in Geldrop-Mierlo uiteindelijk asociaal tegenover de huidige inwoners: de pot raakt leeg, met alle gevolgen van dien. De VVD pleit voor herijking van het sociaal gezicht.

 

Recent heeft de gemeenteraad het plan schuldhulpverlening en de armoedemonitor vastgesteld. Gevolg: de gemeente gaat risicofactoren in kaart brengen en vastleggen, gekoppeld aan uw BSN-nummer. Op basis daarvan zou de gemeente bemoeizorg kunnen aanbieden. Indien 2 ketenpartners melden bij de gemeente dat een inwoner schulden heeft, gaat de gemeente actief bij die inwoner langs om schulden te voorkomen. De VVD heeft hier tegen gestemd. De gemeente is geen deurwaarder en hoeft ook niet van bovenaf, op basis van kenmerken zoals de wijk waar u woont of uw gewicht, in te schatten of u behoefte heeft aan zorg. Het gevolg is dat de collectieve rekening omhoog gaat, de zorg nog duurder wordt en de overheid zich als big brother gedraagt. Hoe sociaal is dat?

 

Wijken

 

Initiatieven komen uit de wijk, en niet vanuit het gemeentehuis. De VVD wil niet betuttelen en dus niet dat onze ambtenaren plannen voor sociale activiteiten in de wijk bedenken. Wij hebben vertrouwen in onze inwoners en de ideeën die vanuit de wijk zelf komen. Dit deel van gebiedsgericht werken mag wat de VVD betreft worden ontmanteld.

 

Ook is er een digitaal platform in het leven geroepen voor een bedrag van maar liefst  € 50.000,-. Dit platform fungeert als een soort facebook voor de wijk. Dit kunnen wijken natuurlijk zelf ook oppakken. Waarom is dit een taak van de gemeente? Wij zijn er van overtuigd dat wijkverenigingen en sociale verbanden zelf in staat zijn om elkaar te vinden. Communicatie via een digitaal platform werkt averechts, inwoners moeten juist face to face met elkaar in contact komen. Deze noodzaak ziet de VVD dan ook niet. Laten we een dergelijk bedrag besteden aan veiligheid in de wijk, zoals door het aanstellen van een extra BOA.

 

Werk

 

De VVD is verheugd te zien dat wethouder Jeucken onze oproep om de arbeidsmarktregio's te verbinden, na een aantal jaar heeft overgenomen. De VVD heeft telkens gepleit voor participatie in het Eindhovense werkbedrijf in plaats van ons (enkel) op De Peel te richten. Onze inwoners zijn immers ook meer gericht op Eindhoven en omgeving. Deze regio's zullen met elkaar worden verbonden in de hoop dat werkzoekenden uit Geldrop-Mierlo zowel in De Peel als rondom Eindhoven naar werk kunnen worden bemiddeld.

 

Er gaat vanaf 2018 veel geld naar het vertrouwensexperiment, € 77.000,- in 2019. Dit vertrouwensexperiment betekent dat een aantal mensen in de bijstand, een uitkering krijgen zonder dat zij een aan een sollicitatie- of participatieverplichting moeten voldoen. Dit in de hoop dat die mensen zelf meer gaan bijdragen aan de samenleving. De VVD is van mening dat ze hier juist een duwtje in de rug voor nodig hebben. Deze mensen worden nu juist aan hun lot overgelaten. De VVD vraagt zich af hoe deze mensen uit een uitzichtloze situatie kunnen komen. Wij investeren liever in goede begeleiding om uitkeringsgerechtigden uit de uitkeringssituatie te helpen. Het college zet het vertrouwensexperiment voort, terwijl het Eindhovens Dagblad afgelopen week nog berichtte dat mensen die een tegenprestatie leveren, minder depressief zijn en minder een beroep doen op de zorg.

 

Zorg

 

De jeugdzorg en maatschappelijke ondersteuning leggen een onevenredig groot beslag op de gemeente uitgaven. Dit baart ons zorgen. We moeten zorgen dat er voldoende aandacht is voor ondersteuning van kwetsbare jongeren, maar de VVD heeft het gevoel dat er onvoldoende controle plaatsvindt op de behandeling. De zorgaanbieder zelf bepaalt immers zelf hoe lang een behandeling duurt en daarmee de kosten in de hand heeft. De VVD pleit ervoor dat er vanuit de gemeente regie wordt gevoerd en controle plaatsvindt. Juist om er voor te zorgen dat er voldoende budget blijft voor alle kwetsbare jongeren die hier een beroep op doen. Het is belangrijk hier goed naar te kijken. Snelheid en korte wachtlijsten zijn een must.

 

Jeugd en onderwijs

 

De VVD ziet in Mierlo krapte in de onderwijshuisvesting. Vanuit de wijk Luchen is er een groot aanbod van basisschoolleerlingen, die nu niet terecht kunnen bij ‘t Schrijverke. Tegelijkertijd kan de samenvoeging van de basisschool Puur Sang niet plaatsvinden omdat beide locaties noodzakelijk zijn door de leerlingaantallen. Dit dwingt de politiek om na te denken over een goede spreiding van onderwijshuisvesting in Mierlo. Wij juichen toe dat de wethouder in gesprek is met de scholen over oplossingen. In Geldrop loopt het gesprek over huisvesting bij de basisschool in Skandia gelukkig ook weer.

 

Begin dit jaar heeft de VVD kritische vragen gesteld over de status van speeltuintjes. Veel speeltoestellen zijn verwijderd en er wordt niets voor teruggeplaatst. Eerder hebben wij al te horen gekregen dat 'de pot leeg is'. Er hebben vernielingen plaatsgevonden en relatief veel speeltoestellen zijn aan het eind van de levensduur. De VVD pleit voor meer geld voor de speeltuintjes en dat deze plekken snel in ere worden hersteld, gericht op de samenstelling van een wijk.

 

Duurzaamheid

 

Het vastrecht van de afvalstoffenheffing gaat met wel 50% omhoog. Reden: hogere kosten voor afvalverwerking, gratis ophalen van GFT afval in plaats van de bladkorven en grote stijging bouwafval op de milieustraat. De VVD probeert er voor te zorgen dat de stijging van de afvalstoffenheffing kan worden beperkt. Daarvoor willen we terug naar de bladkorven, ten slotte hebben onze inwoners aangegeven niet extra te willen betalen voor het gratis ophalen van het GFT. De bladkorven voldeden namelijk aan de opdracht en de extra kosten van naar verwachting  € 100.000 per jaar kunnen we niet verantwoorden. Ook moet er een oplossing komen voor de milieustraat.

 

De wethouder heeft aangegeven dat onze gemeente in de energietransitie achter ligt ten opzichte van andere gemeenten, dus dat er een ware inhaalslag noodzakelijk is. De VVD betreurt het dan ook dat er nog geen concrete plannen liggen op het gebied van duurzaamheid en heeft de nieuwe wethouder dan ook opgeroepen hier vaart mee te maken en zowel de raad als de burger hierin te betrekken.

 

Centrumbeleid

 

Het doet de VVD goed dat de vernieuwing van het centrum van Geldrop in een afrondende fase komt. De belangrijkste opgave wordt nu het parkeerbeleid. VVD Geldrop-Mierlo is groot voorstander van gratis parkeren zodat de inwoners met plezier naar centrum Geldrop blijven komen, overigens wel met blauwe zone in bepaalde gebieden, om langparkeerders te ontmoedigen. Bovendien dient de parkeerroute ook nog te worden vastgelegd. De VVD heeft ervoor gepleit dat er een aantal – haalbare – parkeerroutes aan belanghebbenden zoals directe bewoners en ondernemers worden voorgelegd. Op basis van hun inzichten wordt de keuze gemaakt.

 

De VVD ziet dat het draagvlak voor drank- en horecabeleid afneemt. Als VVD zijn wij voorstander van minder regels en voorkomen van betutteling. Komende maanden zullen wij dan ook actief de evaluatie van dit beleid aan de orde stellen.

 

Parkeren op het Molenplein in Mierlo moet mogelijk blijven op momenten dat er te weinig parkeergelegenheid is; zeker in het weekend. We willen een bruisend centrum en juichen toestroom toe. Momenteel wordt de parkeerbehoefte gemeten. De VVD is voorstander van uitbreiding van de parkeerplekken zodat we meer mensen naar het centrum kunnen trekken.

 

Bereikbaarheid

 

Eindelijk wordt er actie ondernomen op het gebied van bereikbaarheid. De gemeenten langs de A67 hebben één stem gevormd en gepleit voor forse verbreding. Ook de VVD is daar groot voorstander van, mits er voldoende maatregelen worden genomen, waarmee we de geluidsoverlast kunnen minimaliseren en een optimale luchtkwaliteit kunnen garanderen.

 

Als de doorstroming van de A67 verbetert, zal dat ook gelden voor de doorgaande wegen binnen onze gemeente (Eindhovenseweg-Geldropseweg-Mierloseweg). En dat is hard nodig om juist de leefbaarheid en doorstroom rond die wegen te verbeteren. Verheugd zijn we dan ook dat ook de doorgaande wegen zelf de komende jaren worden aangepakt. Wat ons betreft mag de schop hier morgen al in de grond. Ook de verbetering van ontsluiting van Hulst juichen we toe.

 

Veiligheid

 

De VVD pleit voor een beter veiligheidsgevoel. Eén van de belangrijkste pijlers is zichtbaarheid van onze BOA's op straat. Dit moet verbeterd worden, bijvoorbeeld door een extra BOA aan te stellen. Er zijn slechts 3 BOA's aangesteld! Daarnaast willen we dat de gemeente meer duidelijkheid gaat geven over de misdaadcijfers in Geldrop-Mierlo en deze toegankelijk maakt voor onze inwoners, bijvoorbeeld op de gemeentewebsite.

 

De fietsstraten in de gemeente baren ons zorgen. Hier hebben wij eerder vragen over gesteld. Helaas zien we geen concrete aanpassingen van deze gevaarlijke situaties terug in de begroting. Veiligheid van fietsers is toch erg belangrijk. Er loopt een onderzoek maar daar wachten we al veel te lang op. Kleine aanpassingen kunnen al veel verschil maken om de meest gevaarlijke situaties direct aan te pakken. Het college investeert wel in tijdelijke paaltjes op het Molenplein in Mierlo, maar maatregelen zouden meer tot zijn recht komen in de fietsstraten.

 

Daarnaast is er geen enkele aandacht besteed aan het gevoel van veiligheid van verschillende wegen binnen de bebouwde kom en fietsroutes. Met een paar eenvoudige wegaanpassingen kunnen we de snelheid op de kritieke wegen er uit halen. Ook dit is een punt dat de VVD al eerder aan de orde heeft gesteld. Daar waar (veel) te hard wordt gereden, moeten echte maatregelen worden getroffen.

 

Bouwen en wonen

 

Al een aantal keer heeft de VVD het mantelzorgwonen aan de orde gesteld. Op onze oproep vorig jaar hebben wij verschillende reacties gekregen van inwoners die nee op het rekest kregen van de gemeente. Wij willen dat inwoners kunnen anticiperen op het ouder worden en tijdig maatregelen kunnen treffen, ook bouwkundig. Dit moet zo snel mogelijk kunnen, ook zonder medische verklaring. Het voormalige college zag alleen beren op de weg en het huidige college heeft het onderwerp onderin de la gelegd. De VVD blijft hier actief voor wedijveren, bijvoorbeeld bij het vaststellen van de woonvisie.

 

De VVD Geldrop-Mierlo heeft tegen het doorzetten van de starterslening gestemd. Deze lening klinkt heel sympathiek, maar houdt de prijzen van de startersleningen vooral te hoog, omdat starters het met behulp van deze lening ineens wel kunnen betalen. In plaats daarvan willen we dat er meer wordt geïnvesteerd in bouw van betaalbare starterswoningen. Daarmee zijn starters pas echt geholpen.

 

Vorig jaar is op initiatief van de VVD tijdens de begrotingsbehandeling een motie aangenomen om de bouwleges bij energieneutraal bouwen te halveren, waarmee dit gestimuleerd wordt. We zijn nu een jaar verder en inmiddels weten we dat de halvering door het college wordt opgelost met een subsidie achteraf in plaats van een directe halvering. Precies deze twijfelende houding zorgt ervoor dat een energie-neutrale gemeente nog heel ver weg is. Daadkracht is noodzakelijk!

 

Op naar de toekomst!

 

De VVD blijft zich inzetten voor een financieel gezonde gemeente Geldrop-Mierlo, waarbij uitgaven aan niet direct voor de hand liggende voorstellen kritisch worden bekeken. De VVD wil dat de inwoners bij alle grote vraagstukken worden betrokken en dat duurzaamheid nu echt eens een prominente plek krijgt in het programma van komend jaar. Daarvoor gaan we ons uiterste best doen!

 

 

VVD Geldrop-Mierlo

Raadsleden: Monica Leenders, Juliette Kuipéri, Marianne Mulder-Staaijen, Maik Barten

Burgercommissieleden: Mathieu Hampton, Len Snelders