Opstelten en Teeven opgestapt

Midden in de campagne voor de Statenverkiezingen verliest de VVD twee boegbeelden van het kabinet. In 2000 sloot Fred Teeven als officier van Justitie een deal met drugsbaron Cees H. Deze moest een boete van 750.000 gulden betalen en mocht het restant van zijn met drugshandel verdiende geld behouden. Dit in ruil voor het verstrekken van gegevens over het drugsmilieu. Hij kreeg daarvoor een nieuwe identiteit, garantie voor geheimhouding en verhuisde, na later bleek, naar Columbia.

De transactie werd destijds door de hoogste bazen van het openbaar Ministerie goedgekeurd. Fred Teeven heeft zich altijd keurig aan zijn geheimhoudingsplicht gehouden. Zelfs aan zijn minister Opstelten werd niets door hem verteld.

De strafadvocatuur bleef tijdens diverse latere procedures zich steeds verzetten tegen het sluiten van deals met kroongetuigen. Boeven met boeven vangen mag van hen niet. Toch werden veel zaken waarbij kroongetuigen zijn betrokken door het Openbaar Ministerie gewonnen. 
Pechthold en Buma weten donders goed dat er meer is afgesproken dan alleen de geldelijke transactie. Een recente verklaring van een van de bazen van Teeven, de heer Vrakking, geeft dat ook aan. En waarom had Cees H. een nieuwe identiteit nodig als het alleen om geld ging? Nee, hier waren duidelijk boeven met boeven gevangen en daarom had Cees H. bescherming nodig.

In de ontstane discussie zagen sommige strafadvocaten hun kans schoon om hun gram te halen op crime-fighter Teeven. Kroongetuigen zijn hun immers een doorn in het oog.

Teeven heeft nooit willen, kunnen en mogen tornen aan de destijds gemaakte afspraak. Dat siert hem.

De ambtenaren van Opstelten hebben blijkbaar niet de kwaliteiten of de guts gehad om in de dossiers terug te vinden wat er in 2000 aan Cees H. is betaald. Dat blijkt nu 4.7 miljoen gulden te zijn. Een ingehuurde externe ITC deskundige kreeg dit in enkele uren wel voor elkaar.

Omdat Opstelten als minister verantwoordelijk is voor zijn door hem afgelegde verklaringen en ambtenaren was zijn aanblijven niet mogelijk. Het ontbrekende bonnetje brak hem op. Dat Teeven zich solidair verklaart is erg jammer en onnodig. We gaan Fred ongetwijfeld terugzien in de politieke Arena.

Het door de 2e kamer besloten onderzoek naar de drugsdeal gaat weinig nieuwe feiten opleveren. Cees H. roept nu wel dat de transactie openbaar gemaakt mag worden maar te betwijfelen valt of hij dit schriftelijk zal toestaan. Er zijn veel drugscriminelen die nog een appeltje met hem te schillen hebben, waar was anders de nieuwe identiteit voor nodig?

Triest dat we 15 jaar na dato een goed duo moeten verliezen “voor volk en vaderland”.