VVD voorstel aanpassing tarieven milieustraat niet aangenomen

Afgelopen maandag heeft de VVD voorgesteld om de tarieven voor de milieustraat te verlagen. Per 1 januari gelden nieuwe tarieven die kunnen oplopen tot wel 40,- per bezoek. Dat vinden wij een hoog bedrag voor een basisvoorziening. Vorig jaar betaalde u maximaal 22,-, en dat is verhoogd tot 40,-. Het standaard tarief voor een auto met of zonder aanhanger is verhoogd van 10,- naar 20,-.

Bij de behandeling van de begroting in 2018 vertelde het college dat de kosten van de milieustraat flink waren gestegen. Oorzaken waren de marktontwikkelingen (hogere kosten voor verwerking) maar met name 'veelplegers'. Dit zijn vaak kleine bouwbedrijfjes die meerdere keren per week of zelfs per dag komen storten tegen het reguliere tarief van 10,-. Volgens de wethouder zouden we een verlies van tonnen gaan lijden op de milieustraat als dit niet zou worden aangepakt. Hij stelde voor het vast recht te verhogen. Om te voorkomen dat de afvalstoffenheffing voor iedere inwoner zou stijgen is mede op initiatief van de VVD een motie aangenomen die opriep tot het instellen van een progressief, oplopend tarief. Want als de oorzaak ligt bij de veelplegers, moeten we daar ook de rekening neerleggen en niet uitsmeren over alle inwoners. 

Die motie is in 2018 aangenomen maar niet in de praktijk gebracht. De software zou het nog niet kunnen waarmaken. Wat de VVD betreft een slecht verhaal. We moeten een probleem bij de oorzaak aanpakken en niet via de makkelijke weg (verhoging vast recht) de kosten uitsmeren. Sinds de verhoging oer 1 januari hebben we dit probleem diverse keren aan de orde gesteld en kregen we telkens te horen - er komt een voorstel - er wordt gekeken naar software enz. Het begon voor ons te lang te duren. Vandaar dat we een motie hebben ingediend.

Die motie had tot doel om zo snel mogelijk een progressief tarief in te voeren. Daarbij hadden we ook enkele voorwaarden meegegeven namelijk 2x per jaar gratis gebruik mogen maken van de milieustraat én het progressief tarief moet ruimte laten om in ieder geval 6x per jaar goedkoper dan nu te storten. Pas daarna mag het duurder worden. Deze motie hebben wij ingediend met steun van SAMEN.

De wethouder zei het in de vergadering eens te zijn met ons voorstel voor een progressief tarief maar dat het nu nog niet haalbaar is. Er komt later dit jaar een voorstel van het college naar de raad. U mag van ons verwachten dat we een vinger aan de pols houden. Wat de VVD betreft gaan de tarieven zo snel mogelijk omlaag voor de eerste stortingen op jaarbasis, en leggen we de rekening neer bij de veroorzaker. Waar andere partijen roepen dat de vervuiler moet betalen, laat de VVD met dit voorstel zien dit ook daadwerkelijk in de praktijk te willen brengen.

Monica Leenders,
fractievoorzitter VVD Geldrop-Mierlo