Eikenprocessierups

Gisteren hebben wij vragen gesteld aan het college over de eikenprocessierups. Het probleem is dit jaar erg groot en we hebben veel klachten gehoord. Vandaar dat wij als VVD direct reactie wilden van het college met een actieplan.

Op dit moment wordt gewerkt aan het weghalen van de brandhaarden. Gezien het aantal klachten constateren wij als VVD dat dit niet voldoende is. Op onze vraag wat de wethouder nog meer kan doen kregen wij het volgende antwoord. Als er voor volgend jaar meer budget kan worden vrijgemaakt, kan er een zuiger worden aangekocht om de nesten weg te zuigen en pas dan kan er echt adequaat worden opgetreden. Dit jaar kan het weghalen niet worden verbeterd.
 
Vorig jaar heeft VVD Geldrop-Mierlo ook al vragen gesteld over de eikenprocessierups. Toen hebben we gepleit voor snelle actie en het college heeft daar toen gehoor aan gegeven door de fietspaden in de bossen onder handen te nemen. Maar extra geld is voor dit jaar niet beschikbaar gesteld ondanks onze oproep daartoe.
 
We zien nu dat het budget dus structureel onvoldoende is en het probleem van de eikenprocessierups steeds groter wordt. We hebben het college opgeroepen om zo snel mogelijk, zo veel mogelijk actie te ondernemen en speciale aandacht te besteden aan de wijk Genoenhuis, waar de klachten groot zijn.
 
Ook hebben wij het college gevraagd waarom niet op meldingen wordt gereageerd. Door het aantal meldingen blijkt dit niet mogelijk en wordt enkel in speciale gevallen met de melder gebeld. Dit punt zullen we meenemen naar de behandeling van de serviceverlening zodra mogelijk. De VVD vindt de gemeente op iedere melding zou moeten terugkoppelen wat ermee gebeurt.
 
Wel zijn we blij dat het college vorig jaar onze oproep ter harte heeft genomen. Daardoor zijn de bomen langs de weg naar Eindhoven (vanaf Mierlo al gezien) preventief behandeld. Gelukkig zien we daar nu veel minder eikenprocessierups. We hopen dat komend jaar meer eiken preventief behandeld worden. In de tussentijd roepen we op om de aanpak uit te breiden en desnoods middelen uit de reserve toerismebelasting en budget ongediertebestrijding te gebruiken. Bij de eerstvolgende raadsvergadering zullen wij daarvoor een motie indienen.
 
Monica Leenders
Fractievoorzitter VVD