Woensdag werd bekend dat de deal tussen Cure en Ørsted van de baan is, maar dat er inmiddels 1,1 miljoen euro aan voorbereidingskosten is uitgegeven. Die kosten neemt de afvalinzamelaar zelf voor zijn rekening. ,,Zoals het er nu naar uitziet is daar in de lopende begroting ruimte voor", zegt de Eindhovense wethouder Rik Thijs van GroenLinks, tevens bestuursvoorzitter van Cure. ,,Maar uiteraard krijgen we daar pas bij het opmaken van de jaarrekening over 2020 definitief zicht op."
Bij de enzymenfabriek moest ook een vergistingsinstallatie komen, waar biogas zou worden geproduceerd. Nu de enzymenfabriek niet doorgaat, is ook de bouw van de vergister uitgesteld tot nader order. Die kosten bedragen 1,3 miljoen euro. ,,Dat bedrag rekenen we nu nog niet af", aldus Thijs. ,,We gaan ervan uit dat we die vergister op enig moment toch kunnen gaan bouwen. Die kosten worden dan alsnog doorberekend."
Bijkomend probleem was dat de verwerkingscapaciteit van de fabriek op 120.000 ton afval per jaar uitkwam. De drie Cure-gemeenten leveren per jaar zo'n 60.000 ton aan. Pogingen om andere gemeenten te bewegen hun afval ook aan de enzymenfabriek aan te laten leveren, liepen echter telkens spaak.
Opluchting
De VVD-fractie in de gemeenteraad van Geldrop-Mierlo reageerde gisteren in een schriftelijke verklaring opgelucht op het nieuws dat Cure de stekker uit de deal met Ørsted heeft getrokken. 'Wij wilden niet zo'n groot risico lopen met publiek geld', schrijft de de fractie, die consequent tegen alle besluiten over de enzymenfabriek heeft gestemd.
Het Eindhovense PvdA-raadslid Arnold Raaijmakers was van meet af aan een van de grootste criticasters in deze kwestie. Ook hij is opgelucht. ,,Maar eerlijk gezegd ben ik niet blij dat ik gelijk heb gekregen in deze. In feite zijn we nu weer terug bij af en weten we niet hoe we nu verder moeten."