Zonneparken en lijst van categoriën van verklaringen van geen bedenkingen

De commissie ruimte van maandag 5 oktober had 2 onderwerpen op de agenda die niet los van elkaar gezien kunnen worden. De beleidsvisie grootschalige zonneparken en windmolens en de het aanvullen van de lijst van categoriën van verklaringen van geen bedenkingen (vvgb).

Een en ander aangewakkerd door de vergunningaanvraag van de familie Verhoeven aan de Broekstraat/Heideschoor in Mierlo voor het omzetten van de varkenshouderij naar een zonnepark.

Mooi dat er een visiedocument ligt. Onze gemeente blijkt een van de weinige gemeente met een visiedocument voor (grootschalige) zonneparken en windmolens. Alleen gaat de wethouder te snel. Er zijn stappen overgeslagen in het proces (beeldvorming, burgerparticipatie), waardoor er nu een document ligt waar veel vragen over zijn, vragen waar ook de wethouder nu nog geen antwoord op kan geven.

Echter wordt er door de wethouder de indruk gewekt dat de aanvraag van het zonnepark van de familie Verhoeven in de problemen gaat komen zonder deze visie. Dat lijkt de VVD fractie sterk. Hier kan de wethouder een creatieve oplossing voor bedenken, zeker in overleg met de provincie. Met de wetenschap dat veel gemeente uberhaupt geen visiedocument hebben voor zonneparken….

Onze fractie heeft getracht de besluitvorming tegen te houden samen met de fractie van de PvdA. Helaas was er van de PvdA fractie geen raadslid aanwezig, waardoor dit document alsnog naar besluitvorming gaat.

 

Maar zoals eerder aangegeven in dit stuk stond ook het aanvullen van de lijst van categoriën van vvgb op de agenda. Hiermee denken de collega-fracties, met uitzondering van het PvdA, hun zwakke verhaal mbt de visie te rechtvaardigen.

Eigenlijk vinden ze de visie maar wankel, maar gepushed door hun onzekerheid mbt de zaak Verhoeven willen ze daar dan toch in mee gaan. Want ze hebben altijd nog de mogelijkheid om door de lijst van categoriën van vvgb niet aan te laten vullen, zonneparken tegen te kunnen houden.

 

In de ogen van de VVD is dit niet het juiste mechanisme. Je stemt niet onder druk van een individueel project op een wankele visie. Een visie die gaat over zeer kwetsbare gebieden in het mooie buitengebied van onze gemeente. Daar moet je zeer zorgvuldig naar kijken.

Hier dient het juiste proces gevolgd te worden.

 

Daarnaast is de VVD tegen een mandaat in de vorm van de lijst van categoriën van vvgb, ook al zit er een goede visie achter. Iedere projectaanvraag is anders en moet als zodanig behandeld worden. Er is eventueel te praten, als er een nuancering aangebracht wordt in de de situering van de “zonneparken”. Er wordt namelijk ook gesproken van zon op dak, of zon op taluds van snelwegen.