VVD reactie op supermarktvisie Geldrop-Mierlo

Tijdens de commissie ruimte van maandag 5 oktober is gesproken over de nieuwe supermarktvisie. Met verbazing heeft de VVD Geldrop-Mierlo kennis genomen van deze nieuwe supermarktvisie. Vorig jaar is het bestaan van de supermarkten in Geldrop nog onderwerp van een motie geweest. Toen was de gehele gemeenteraad van mening dat we niet moeten blijven vasthouden aan een bepaald aantal supermarkten in de kern Geldrop, wanneer er behoefte is aan een supermarkt in een wijk en als een marktpartij graag wil investeren. VVD is van mening dat we het aan de markt moeten overlaten of zich een 8e supermarkt wil vestigen.

Een korte samenvatting van de motie destijds:

De gemeenteraad was unaniem van mening dat;

  •  Het gewenst is dat de gemeente zich maximaal inspant om twee supermarkten voor winkelcentrum Coevering te behoude
  • het aan marktpartijen zelf is om te bepalen of uitbreiding van 7 naar 8 supermarkten gewenst is;
  • het derhalve niet gewenst is om voor de vestiging van een tweede supermarkt in winkelcentrum Coevering na vertrek van de Lidl vast te houden aan het maximum van 7 supermarkten in de kern Geldrop.

Deze situatie is niet gewijzigd en ons standpunt dus ook niet. De nieuwe supermarktvisie staat vreemd genoeg haaks op de aangenomen motie en dus op de unanieme mening van de gemeenteraad. Ook de behoefte vanuit onder andere de wijk Braakhuizen-Zuid om dat een supermarkt te kunnen behouden indien Aldi eventueel de leeggekomen locatie in Coevering zou betrekken wordt hiermee geen recht gedaan. In die wijk heeft 96% van de ondervraagden aangegeven dat ze graag een supermarkt behouden in de wijk.

We gaan nu de Sint-Jozef kerk verbouwen voor onder andere senioren en we krijgen ook nog te maken met vergrijzing de komende jaren. Als we het met elkaar eens zijn dat de markt gaat over vestiging van het aantal supermarkten en niet de gemeente, waarom wil de wethouder dan geen uitvoering geven aan de vurige wens van de wijk Braakhuizen-Zuid om op zijn minst de mogelijkheid tot een terugkeer van een supermarkt of buurtsuper open te houden en zich daarvoor in te spannen? Anders dan toegezegd hebben wij ook niet meer van de wethouder mogen vernemen of gesprekken met Aldi, belanghebbenden en omwonenden hebben plaatsgevonden.

 

 In de vorige supermarktvisie was nog opgenomen dat het van levensbelang was voor het bestaan van Winkelcentrum Coevering om 2 supermarkten te hebben. VVD vraagt zich af wat er is veranderd nu dit standpunt kennelijk is verlaten?

De VVD wil de wethouder vragen wat de problemen zouden zijn als we zoals de gemeenteraad wil het aan de markt overlaten of er nu 7 of 8 supermarkten komen in de kern Geldrop? In dit licht willen we de wethouder in herinnering brengen dat een extra supermarkt in de kern Mierlo niet tot problemen of leegstand heeft geleid, sterker nog Mierlo heeft momenteel geen leegstand! Laten we juist leegstand voorkomen door alle opties open te houden voor de leegkomende panden in plaats van nu al aan de voorkant het dicht te timmeren.

Waarom wil de wethouder al vooruitlopen op de uitkomsten van de verhuizing van de Lidl en de mogelijke verhuizing of vertrek van de Aldi in Braakhuizen-Zuid? De VVD Geldrop-Mierlo laat de vestiging van supermarkten daar waar het volgens de bestemming kan graag over aan de markt en verwelkomt een 8e supermarkt in Geldrop van harte. Deze visie zullen wij dan ook niet steunen.