Debat over afval: terug naar de basistaak!

VVD Geldrop-Mierlo is in het kader van de begrotingsbehandeling het debat aangegaan met CDA over afval. VVD vindt dat de gemeente zich bij afval zou moeten beperken tot de basistaak: het ophalen van afval. Daar hoort wat VVD betreft ook bij het enkele keren per jaar gratis of goedkoop toegankelijk houden van de milieustraat.

Met Renescience hebben we gezien hoe mis het kan gaan als een overheidsdienst wil ondernemen; de rekening bedraagt 3 miljoen voor de 3 Cure gemeenten gezamenlijk. Het project was te groot en te risicovol om aan te gaan. Bovendien: als er vraag is naar een afvalnascheider zoals Renescience met zeer beperkte restafval na scheiding dan zijn wij ervan overtuigd dat de markt deze vraag zou oppakken.

 

Cure beraadt zich momenteel op nieuwe mogelijkheden om te komen tot de onmogelijke opgave die Geldrop-Mierlo haar stelt: te komen tot max. 5 % restafval. Dat betekent dat we van ca 160 kg restafval nu, naar 30 kg restafval per persoon moeten om deze doelstelling te halen. Dit lijkt schier onmogelijk.

 

Om te voorkomen dat Cure wederom in een risicovol avontuur stort, wil VVD de bakens verzetten rondom afval. De opdracht aan Cure tot verwerking van het afval willen we loslaten. De gemeente is wettelijk verantwoordelijk voor de inzameling. Dit doet Geldrop-Mierlo in vergelijking met andere gemeenten ook heel goed met name doordat diftar een positieve bijdrage levert.

 

Afvalverwerking laten we over aan de markt. Afvalverwerking gaat in bulk en niet op een kleine schaal zoals Cure. In plaats van allerlei samenwerkingen aan te gaan om de schaal te vergroten, willen we de afvalverwerking door marktpartijen laten plaatsvinden. Wel onder voorwaarden op het gebied van duurzaamheid en circulaire economie. Hierdoor ontstaat een betere onderhandelingspositie, minder risico’s voor de gemeente, de gemeente/Cure speelt geen ondernemer meer en kan zich richten op de kerntaak: afval inzamelen.