Alleen de VVD is principieel tegen het verhogen van jouw OZB

Donderdag 12 november stond de begrotingsbehandeling op het programma van de gemeenteraad. Aangezien de begroting niet sluitend is voor de komende jaren en de OZB met 5% wordt verhoogd heeft de VVD Geldrop-Mierlo tegen gestemd. Alle andere partijen waren voorstander van de begroting, en dus automatisch ook van de OZB-verhoging.

Naast het besluit over de begroting zelf, waarop wij in de algemene beschouwingen al op hebben gereageerd (gepubliceerd op onze website), is gedebatteerd over ingediende wijzigingsvoorstellen en moties; oproepen aan het college. Het ging over de volgende wijzigingsvoorstellen (amendementen):

  • Voorstel VVD om de geplande busbaan van 425 m aan de Mierloseweg uit de begroting te schrappen. Het college had in de begroting een voorstel opgenomen om een korte busbaan aan te leggen op de Mierloseweg vanaf Mierlo naar Geldrop net voor de stoplichten met de Dwarsstraat. Kosten: meer dan een half miljoen. Het gaat de VVD erom dat de noodzaak eerst moet worden aangetoond voor deze busbaan, omdat de kortstondige drukte tijdens de ochtendspits naar onze mening het niet rechtvaardigt om een half miljoen te spenderen. Helaas konden we niet rekenen op steun van andere partijen
  •  Hofdael: in de begroting werd voorgesteld om het budget van Hofdael t.o.v. 2020 met € 80.000,- te verhogen. Een amendement werd ingediend om de verhoging terug te schrappen. Dit heeft VVD gesteund omdat wij vinden dat we eerst over de inhoud moeten praten voordat de financiële consequenties in de begroting worden verwerkt. Dit voorstel kreeg enkel steun van de oppositiepartijen en heeft het dus niet gehaald.
  •  Laco: het college had reeds een reservering gemaakt in de begroting van € 100.000,- bovenop de huidige exploitatiebijdrage van reeds € 200.000,-. Dit is een verkeerd signaal op het moment dat er nog met Laco wordt onderhandeld over voortzetting van de exploitatie van het zwembad en verlenging van de subsidie. Het ingediende amendement schrapte deze reservering. VVD stemde voor. Ook dit voorstel had enkel de steun van de oppositie, en heeft het daardoor helaas niet gehaald.
  • Wateroverlast: GroenLinks vraagt het college om bedrijven en particulieren te stimuleren minder verharding te gebruiken en meer het voorbeeld te geven bij vergroening van de openbare ruimte. Dit voorstel heeft VVD gesteund.

Naast de wijzigingsvoorstellen is het moment van de begroting ook een vergadering waarin veel oproepen worden gedaan richting het college om beleid op onderdelen te wijzigen. Het gaat om de volgende oproepen:

  • Voorstel VVD over onderwijshuisvesting op Luchen: al 2 jaar zien we dat het knelt in de onderwijshuisvesting op Luchen. Er is veel te weinig ruimte om alle kinderen die op Luchen naar school willen, daar ook te kunnen plaatsen. Op dit moment worden er kinderen verplaatst naar de locatie Centrum van Basisschool ‘t Schrijverke. Dit is geen gewenste situatie. De wethouder heeft het integraal huisvestingsplan voor het onderwijs vertraagd, waardoor deze situatie nog langer voortduurt. De wethouder is niet van plan om extra onderwijshuisvesting op Luchen te realiseren omdat Basisschool ’t Schrijverke daarvoor nog net niet het benodigde aantal leerlingen heeft. Echter onze oproep aan de wethouder was niet gekoppeld aan ’t Schrijverke. VVD wil een toekomstbestendige huisvesting van onderwijs. Het is voorzienbaar met de uitbreiding van de wijk Luchen dat er alleen maar meer kinderen in de wijk naar school gaan en voor de VVD is het een principiële kwestie dat onderwijs dicht bij huis mogelijk moet zijn. Dus los van de officiële tellingen van ’t Schrijverke dient er wat VVD betreft per schooljaar 2021-22 een oplossing te zijn voor de huisvesting. Onze oproep werd helaas enkel gesteund door D66, Samen en GroenLinks waardoor we geen meerderheid hebben behaald. In onze ogen laten het college, DPM, CDA, DGG en PvdA hiermee de ouders in Luchen in de kou staan, waarbij DPM de leerlingen het liefst naar de leegstaande lokalen van de Kerstentuin ziet gaan, en CDA hard roept het probleem te zien, maar hier vooral niet naar handelt.

  • Samen met Samen, GroenLinks en CDA hebben wij het college opgeroepen haast te maken om tijdelijke woonvormen te realiseren. Deze motie is aangenomen. Door de krapte op de woningmarkt is het van belang dat er nu wordt gewerkt aan het woningaanbod. Als we gaan wachten totdat nieuwe projecten zijn gerealiseerd zijn we jaren verder voordat er meer ruimte komt op de woningbouw. Met deze motie vragen we om tijdelijke woonvormen zoals Tiny houses, maar ook het versneld omvormen van leegstaande kantoorpanden tot woningen. Deze motie is aangenomen.

  • VVD oproep: afval terug naar de basis. In een motie riepen wij samen met DGG en Samen het college op ervoor te zorgen dat Cure zich weer enkel gaat richten op afvalinzameling en niet op – verwerking. Deze motie hebben we aangehouden tot de volgende vergadering, onder de toezegging van de wethouder dat Cure in de tussentijd geen stappen zet richting verwerking of onderzoek daarnaar. Tijdens de volgende commissie- en raadsvergadering zal het proces rondom Renescience worden geëvalueerd met de gemeenteraad en daar komt de motie dus opnieuw aan bod.

  • Motie Loesje: Samen met GroenLinks en Samen stelde VVD voor om het Loesje in Mierlo af te stoten aangezien er zeer weinig gebruik van wordt gemaakt en de kosten wel hoog zijn. Bij eventuele bouw op deze plek diende, wat ons betreft wel rekening te moeten houden met mogelijke inbreidingslocatie Loeswijkschool in de toekomst. Bijvoorbeeld door een integraal bestemmingsplan te maken en op de plek van Loesje reeds te bouwen en op de plek van Loeswijkschool pas veel later. Helaas haalde dit voorstel het niet.

  •  Hockey Mierlo: D66 kwam met het voorstel om de huisvestingssubsidie in te perken vanaf het moment dat de nieuwe locatie in gebruik is. Hierover stelden we vragen aan de wethouder die helaas niet werden beantwoord: Wordt er nu wel of niet een koppeling gemaakt met MTV, die dan zou verhuizen naar het Oudven. De motie is uiteindelijk teruggetrokken omdat er teveel onduidelijkheden waren. Wij vinden het in ieder geval top dat de nieuwbouw zo snel mogelijk wordt gerealiseerd en vertrouwen er vooralsnog op dat het pand wordt geprivatiseerd door overdracht aan de hockeyclub. Dit is in lijn met andere locaties.

Op deze wijzigingsvoorstellen lag dit jaar de nadruk. Heeft u na het lezen van onze bijdrage ideeën over het beleid in onze gemeente en wilt u actief bijdragen aan de besluitvorming? Neemt u dan contact op met VVD Geldrop-Mierlo en denk mee!