Regionale Samenwerking, Eeneind West en verkeersinfarcten

Onlangs in de commissie Ruimte, waarin de details van plannen over het ruimtegebruik binnen onze gemeente behandeld worden, kwam het punt van de regionale samenwerking (Stedelijk Gebied Eindhoven – SGE) aan bod. In het bijzonder de uitgifte van gemeentelijke gronden voor bedrijfsgebruik.

Dit is een hot topic voor onze gemeente gezien de huidige plannen in Nuenen op de Collse Hoefdijk. Op deze plek is de gemeente Nuenen van plan om het landschap te verdozen met logistieke kolossen. Hierdoor zullen de wegen in de wijde omgeving (voor een groot deel in onze gemeente op weg naar de A67) volstromen en wordt een verkeersinfarct veroorzaakt.

Er is binnen de SGE door de gemeenten (waaronder Geldrop-Mierlo, Eindhoven en Nuenen) een heel plan uitgewerkt waarin een stoplichtsysteem is opgezet voor gronden die uitgegeven worden. Ook Eeneind-West in Nuenen valt hieronder. In het kort:

  • Donkergroen: direct uitgeefbare terreinen
  • Lichtgroen: uitgeefbaar na overleg binnen de SGE
  • Orange: niet direct uitgeefbaar, nut moet worden aangetoond en unaniem over besloten worden door de gemeenten binnen SGE
  • Rood: niet meer uitgeefbaar, wordt uit de markt gehaald vanwege bijvoorbeeld veranderde marktomstandigheden.

Nu wordt er een potje opgebouwd om gemeenten te compenseren als een terrein rood kleurt. Dat systeem houdt in dat gemeenten die donkergroene of lichtgroene terreinen uitgeven, een toeslag van €100.000 per hectare overmaken aan de SGE. In het plan krijgen de gemeenten met rode gebieden een uitkering van €15.000 per hectare. Dat laat een gat over van €85.000 waarvoor geen plannen of begroting tegenover staan. Daar wringt nu de schoen.

De VVD Geldrop-Mierlo had veel vragen gesteld in de aanloop naar de commissievergadering. Waar is het geld voor? Wat gebeurt er met die €85.000 per hectare? Hoe steekt dat nu juridisch in elkaar? Allemaal vragen waar we geen duidelijk antwoord op hebben gekregen.

Hoe sympathiek dit plan ook klinkt, er wordt een loopje genomen met de rechtsstaat. Legaliteit? Nee, er is geen besluit over wat er met het geld gaat gebeuren. Rechtszekerheid? Ook geen sprake van. Er worden vage beloftes gedaan dat de raad het laatste woord heeft en dat t.z.t. een wijzing van de begroting zal worden voorgelegd. Dit is het paard achter de wagen spannen want het geld wordt ondertussen al opzij gezet.

Het hele systeem is op basis van unanimiteit. Alle 9 deelnemende gemeenten moeten akkoord gaan met een uitgave van het spaarpotje. We zien nu met Eeneind-West in Nuenen dat zodra de financiële belangen gaan spelen, het systeem niet goed werkt. Dit komt doordat wanneer Eeneind-West niet zou doorgaan, zij een compensatie tegemoet ziet van € 405.000,-. Maar bij het doorzetten van het project is er een opbrengst voor Nuenen van €21 miljoen. We zien in het eerste geval waar samengewerkt moet worden dat het systeem al meteen uit elkaar valt door de financiële belangen.

Daarnaast zien we helaas ook dat onze wethouder op deze portefeuille, Marc Jeucken, onvoldoende onze belangen heeft weten over te brengen aan Nuenen. Hij erkent dat de plannen ongelukkig zijn maar gaat er onvoldoende tegenin. Terwijl juist onze wethouder die binnen SGE de kartrekker is voor dit onderwerp, hier ook andere keuzes zou kunnen maken. Immers, Nuenen past ook eenzijdig de plannen aan die er in het verleden waren voor een bedrijventerrein naar een logistieke hub. Daar moeten we als Geldrop-Mierlo niet zonder slag of stoot mee instemmen. We hebben de wethouder dan ook opgeroepen om hier een vuist tegen te maken en zullen die boodschap blijven herhalen.

De VVD vindt regionale samenwerking goed en zal daarvoor blijven pleiten, maar dat mag niet ten koste gaan van de belangen van onze eigen gemeente. We zullen een voorstel waarbij het verkeer in Geldrop vastloopt niet steunen en we hopen dat andere fracties ook tot dit besluit komen. Ook het oppotten van geld zonder duidelijke bestemming (begroting) steunen we niet. Wij roepen het SGE en de portefeuillehouders op om onze rechtsstatelijke principes te respecteren en de deelnemende gemeenten transparantie te geven in wat er met het geld dient te gebeuren. In de tussentijd zullen we ook actief aansluiting zoeken met onze collega’s in Nuenen.