VVD Geldrop-Mierlo begrotingsbijdrage: gebrek aan visie en gemiste kansen

Vorig jaar heb ik namens VVD Geldrop-Mierlo mijn zorgen geuit over de financiele positie van onze gemeente. Op het eerste gezicht lijkt het beeld er dit jaar veel rooskleuriger uit te zien. Maar bij het in detail bestuderen van de begroting blijkt het financieel plaatje anders in elkaar te zitten.

Er is sprake van een overschot op de totale begroting van 1,4 miljoen in 2024 en in 2025. Dit overschot wordt veroorzaakt door een hogere bijdrage van het Rijk in het sociaal domein van 3,5 miljoen in 2022 en die loopt af tot meer dan een miljoen in 2028. Een simpele rekensom laat dus zien dat zonder de extra bijdrage van het Rijk, de gemeente dik in de rode cijfers zou zitten in alle jaren. VVD maakt zich nog steeds zorgen.

In de inleiding lezen we dat het college een beleidsarme begroting voorlegt. Voor ons gevoel was de begroting van vorig jaar ook al niet voorzien van nieuwe keuzes. Daarmee sudderen we door. Geen keuzes maken is namelijk ook een keuze. Wat wij met name missen is de grote opgave die er rondom duurzaamheid en opwekking van energie op ons af komt. Ook al is de RES nog niet concreet, het moge duidelijk zijn dat er veel investeringen worden gevraagd om het verbruik van energie en de uitstoot van CO2 te verlagen. Hiertoe zien we onvoldoende daadkracht. Op zijn minst zou daarvoor rekening moeten worden gehouden met grote uitgaven, bijvoorbeeld in de vorm van het vormen van een voorziening.

Positieve ontwikkelingen:

  • Integratie van een nieuwe buurtontmoetingsplek in de nieuw school in Skandia-Hulst. VVD pleit al langer voor het multifunctioneel inzetten van scholen en andere gemeentelijke accomodaties en we zijn blij te zien dat dit nu wordt toegepast.
  • Ook lezen we dat er een managementrapportage zal worden gemaakt om inzicht in subsidies te verbeteren. Ook hier zijn we blij mee.
  • In het kader van bouwen voor de huidige en toekomstige vraag zijn we blij dat er bij het Strabrecht woningbouwlocatie vrij komt na de sloop van het oude gebouw. We vragen het college hier vaart mee te maken.

We maken ons zorgen om de volgende ontwikkelingen:

  • Mantelzorgwonen: VVD heeft al vaker zorgen geuit dat het mantelzorgwonen onvoldoende van de grond komt. In de begroting zien we op een aantal plekken terug dat het college blij is met de uitvoering van de woonvisie en dat er ook een Woonzorgvisie komt. We maken ons zorgen omdat het college de ogen sluit voor het gebrek in de uitvoering. Op eerdere vragen antwoordde de wethouder dat de banken geen problemen zien bij financiering van mantelzorgwonen. Maar de kans is natuurlijk groot dat men gewoon geen aanvraag bij een bank indient voor een hypotheek omdat de kans nihil is als de gemeente allerlei voorwaarden stelt aan mantelzorgwonen, zoals dat een vergunning tijdelijk wordt verleend en het gebouwde moet worden afgebroken. In de huidige tijd van woningnood is dat betreft de VVD echt uit den boze.
  • Het college zet in op 80% uitstroom vanuit bijstand via Senzer. Dat is een mooi doel, maar de afgelopen jaren bleken de doelen in dit domein bij lange na niet haalbaar. Hoe keert het college die trend? Waarom wordt er geen realistisch doel geschetst rondom uitstroom? Gek genoeg zien we wel dat er 2 miljoen extra naar Senzer moet, zonder duidelijke uitleg.
  • Het college wil nog meer inzetten op vroegsignalering schulden en ‘multichannel aanpak’. Dit baart de VVD zorgen. De vroegsignalering staat al op gespannen voet met de privacy en nu wil het college nog meer een voet tussen de voordeur zetten. Dit steunen wij niet.
  • Vorig jaar heb ik mijn zorgen geuit om de hoeveelheid regelingen in het sociaal domein. Als wij door de bomen het bos niet meer zien, wat moet de hulpzoekende dan? Bijvoorbeeld op pagina 53 lees ik over Braakhuizen United, MDT, OuderWijzer, Match Mentor, STORM en True Friend. En dan hebben we het enkel over de regelingen voor jeugdigen. Of de zin “bij goedkeuring van brede aanvraag voor MDT door ZonMw gaan we in 2022 starten met MDT-trajecten vanuit het regionale project We Are In Charge 2.0.” Snapt u het nog??
  • Het Integraal Huisvestingsplan voor het onderwijs laat al het hele jaar op zich wachten. Maar er worden wel gedetailleerde stelposten opgevoerd. Het proces baart de VVD zorgen.
  • De milieustraat is in onze ogen nog altijd veel te duur wanneer het gaat om een basisvoorziening. Ook werk je hiermee zwerfafval en dumping in de hand. VVD roept de wethouder op bij vaststelling van de tarieven voor 2022 met een voorstel te komen om de milieustraat voor iedereen toegankelijk te houden qua tarief.
  • VVD maakt zich ook zorgen om het niveau van de ICT beveiliging en privacy. Dit hebben we al een aantal keer geuit. Helaas zien we in de begroting dat in 2021 wordt gestart met een inhaalslag op het sluiten van verwerkersovereenkomsten. Deze zijn al 3,5 jaar verplicht. Hoe kan dit nu nog steeds niet in orde zijn? Hoe legt het college de inwoners uit hoe hun data wordt bewaard en verwerkt, terwijl de gemeente steeds meer data-analyse wil toepassen? Dat is een risico dat wij als VVD in ieder geval niet kunnen vatten.
  • Bij de reserve leefbaarheidsfonds, waar de komende jaren miljoenen in zitten pleit VVD ervoor dat dit niet enkel wordt ingezet voor de compensatie van verkoop voor sociale huurwoningen en flankerend beleid, maar wijzen wij erop dat ook bevordering van de doorstroom op de woningmarkt zal leiden tot het vrijkomen van huurwoningen. Wat ons betreft wordt het fonds ook daarvoor aangewend.
  • Waarom zien we niets terug over de hoofdpijndossiers De Smelen en Hofdael?

VVD zal bij de komende raadsvergadering komen met een aantal wijzigingsvoorstellen:

  • Het handhaven van de bijstandsnorm op 120% kan niet op onze instemming rekenen. In de huidige tijd met meer vraag dan aanbod van werk ligt het voor de hand om meedoen aan de maatschappij te stimuleren. Dat doe je niet door salaris en bijstand even hoog te maken. Maar dat doe je juist door ook een financiele prikkel toe te voegen. Wat VVD betreft is het huidige economisch klimaat bij uitstek geschikt om de bijstandnorm weer tot 100% te brengen, zoals landelijk ook is bedoeld.
  • De doelstelling van het aantal wijkplannen ligt te hoog en er is in 2021 al achterstand ontstaan. Daarom is het opstarten van 2 nieuwe plannen in 2022 niet realistisch en willen we dit voornemen schrappen. Niet voor niets hebben wij gevraagd dat de raad meer handvaten krijgt om prioriteiten te stellen.
  • Verhoging van het opleidings- en vormingsbudget raadsleden: niet enkel in 2022 maar ook in de jaren erna zou VVD het verstandig vinden dat er meer ruimte is voor opleiding en vorming van raadsleden. Dit komt de besluitvorming en het proces ten goede.
  • Cultuurverkenner: het college stelt voor budget te reserveren voor het geval de evaluatie positief uitvalt. Dat is de omgekeerde volgorde en budget dient pas te worden opgevoerd na de evaluatie.
  • De 2 zonnevelden waarover wordt gesproken ziet VVD gezien krapte op het net niet als oplossing, want die zullen de consument die zon op dak wil aanleggen op de duur verdringen in capaciteit van teruglevering. Bovendien is het landschapsvervuiling.
  • Groenbeheer: het niveau van het groenbeheer was dit jaar erg slecht. Op veel plekken stond het onkruid voorbij kniehoogte in de zomer en dat is op veel plaatsen nog steeds niet weggewerkt. Het steekt als je de groenvoorziening wel in de wijk ziet rondlopen en ondertussen het onkruid nog zo hoog staat langs de trottoirs. Wij roepen de wethouder op om de kosten voor de gehele gemeente op niveau A inzichtelijk te maken. Daarmee hebben we het expliciet niet over de bermen.
  • We zullen een voorstel indienen om de algemene reserve in fasen op te hogen naar een bedrag van 10 miljoen, zodat de hoogte weer in lijn is met de begroting van de gemeente en we tevens zijn opgewassen tegen grote opgaven zoals duurzaamheid.
  • VVD maakt zich zorgen over de woningbouw en het tempo waarin *niet* wordt gebouwd. We zullen met een voorstel komen om zowel Centrum West naar voren te halen als werk te maken van tijdelijke woonvormen in de gemeente.

Monica Leenders

Fractievoorzitter VVD Geldrop-Mierlo