Inbreng meerjarenplanbegroting 2023-2026 VVD Geldrop-Mierlo

VVD Geldrop-Mierlo is blij om te zien dat de begroting de komende jaren sluitend is. Zoals u weet vinden we het belangrijk dat het huishoudboekje van de gemeente op orde is en dat er onder de streep een positief saldo overblijft. In de komende jaren is er sprake van een fors hogere bijdrage van het rijk waardoor ons begrotingssaldo positief is. Daar zijn we blij mee, maar we maken ook de kanttekening dat de hogere rijksbijdrage ook tijdelijk kan zijn, en dat we als gemeente dus moeten zorgen dat we nú onze reserves vergroten, zodat we in mindere tijden voldoende vet op de botten hebben.


Wat opvalt in de begroting is dat de extra bijdrage van het rijk wordt uitgesmeerd over verschillende uitgaven. De capaciteit wordt vergroot om de werkdruk te verlagen. Op zich vinden we het goed dat de werkdruk passend moet zijn en we beseffen ons ook dat met name de Centrumimpuls veel werk met zich meebrengt. Aan de andere kant missen we scherpe keuzes in de begroting. Over de hele linie wordt er een schepje bovenop gedaan, maar er worden geen projecten gestopt of capaciteit elders vrijgemaakt. Met andere woorden, we missen focus. Het zou van daadkracht getuigen als er duidelijke prioriteiten worden aangegeven.

 

Wat VVD betreft moet er met name focus liggen op de volgende belangrijke onderwerpen:

1.       Bouwen en doorstroming. We moeten bij bouwplannen ervoor zorgen dat er doorstroming ontstaat. Dat is namelijk hard nodig om starterswoningen en huurwoningen vrij te krijgen. Zeker met de huidige kostenstijgingen het lastig blijkt betaalbare woningen te bouwen. Het creëren van doorstroming is dan onze beste troef. Slim omgaan met de woningvoorraad. Bij de doelgroepenverordening en mogelijk huisvestigingsverordening willen we niet kijken naar de binding van nieuwe bewoners van woningen met onze gemeente, maar naar wat de bewoners aan woning achterlaten. Als zij een starters- of huurwoning in Geldrop-Mierlo achterlaten, hebben zij voorrang omdat we hiermee de doorstroming bevorderen en een eigen woning wél bereikbaar maken voor iedereen.

 

2.       Focus betekent keuzes maken. VVD roept op te stoppen met het flankerend beleid voor de woningmarkt. Uiteindelijk stuwt dit de prijs enkel op en betalen we dus mee aan de woningstijgingen maar maken we het kopen van een woning op termijn niet beter bereikbaar.

 

3.       In het verlengde van de vorige punten roepen we college én raad op bouwplannen voortvarender te behandelen. Het college moet zorgen voor meer snelheid in het aanbieden van plannen aan de gemeenteraad en de gemeenteraad moet niet blijven hangen in allerlei voorwaarden. Net zoals in Eindhoven gebeurt vinden wij dat we een bouwplan omwille van de woningnood ook moeten kunnen vaststellen als het geen 10 met een griffel verdient, bijvoorbeeld omdat bepaalde partijen meer sociale woningbouw zouden willen zien. We moeten nu echt aan de slag en de tijd van praten is voorbij. De prioriteiten zijn helder.

 

4.       Meedoen voor iedereen. In de huidige tijd van kostenstijgingen staat inkomen van een groep inwoners onder druk. Wij willen dat duidelijk gemaakt wordt waarvoor een inwoner bij de gemeente kan aankloppen. Regelingen zijn nu nog te verspreid. Ook dat heeft met focus te maken. Laten we zorgen dat er één opsomming is, met één financieringsparagraaf in de begroting zodat de gevolgen van de kostenstijgingen ook beter in kaart zijn te brengen. Overigens geldt het ‘door de bomen het bos niet meer zien’ op meer terreinen van het sociaal domein, waar rond zorg en ondersteuning legio projecten lopen waarbij het overzicht voor ons, laat staan voor een inwoner, ver te zoeken is.

 

5.       Meedoen voor iedereen betekent ook de verantwoordelijkheid voor iedereen om te participeren. Het percentage bijstand en werkloosheid vinden wij al jaren veel te hoog in onze gemeente. Dit terwijl juist op dit moment er veel tekorten zijn op de arbeidsmarkt. Hoe begeleiden we deze mensen naar werk? Waarom blijven wij het structureel slechter doen dan andere gemeenten op dit vlak? Wat kunnen we lokaal betekenen, bijvoorbeeld door lokaal inwoners te koppelen aan werkgelegenheid binnen onze gemeente?

 

6.       Ook zou focus kunnen helpen bij het aanbrengen van prioriteiten. Ieder programma begint nu met ‘co-creatie’. Wat wordt daarmee bedoeld? Hoe gaan we aan de slag, en welke richting gaan we op? De begroting lijkt wel een wensenlijst die met dit soort processen pas aan het eind van deze periode zal gaan opleveren. Dat kan niet de bedoeling zijn. VVD doet het college dan ook het volgende voorstel: breng, zoals in het doelstellingenprogramma, ook in de begroting duidelijke KPI’s in. Niet gericht op inhoudelijke keuzes, maar wel met oplevermomenten van de genoemde co-creatie en andere deelstappen in opmaat naar de daadwerkelijke beleidsstukken. Daarnaast signaleren wij dat inwoners mondiger worden en dat daar sowieso een andere houding van de gemeente past, gericht op faciliteren en ondersteunen in plaats van de leiding nemen en mogelijkheden voorschrijven.

 

7.       Tot slot vragen wij het college om meer aandacht voor mobiliteit. We vinden de aandacht voor de verwachte mobiliteitsproblematiek door Eeneind-West onvoldoende urgentie uitspreken. Bovendien staat dit probleem op gespannen voet met de benoemde doelstelling ‘de overlast van bedrijven nabij woonomgevingen is verminderd’. Ook heeft u ongetwijfeld net als wij in de krant gelezen dat de files rondom Eindhoven op het niveau zijn van voor corona. Echter is in de tussentijd de voorgenomen verbreding van de A67 gesneuveld. Dit vindt de VVD een gemiste kans en wij blijven het college oproepen om zich hard te blijven maken voor de verbreding. En als die er niet komt, dan dient op zijn minst het middengebied tussen Helmond en Eindhoven meer te worden ontlast. De daadkracht in regionaal (MRE-)verband ontbreekt.

 

Ik kom tot een afronding. VVD Geldrop-Mierlo is blij te zien dat we een sluitende begroting hebben en dit waarschijnlijk de komende jaren zo blijft. Ook zijn we blij dat de WOZ per saldo omlaag gaat, al merken onze inwoners daar minder van want dit wordt gecompenseerd door de hogere taxaties. We pleiten ervoor om – nu het kan – de reserves verder aan te vullen – voordat het moet - .  Dit doen we door kritisch te kijken naar nieuw beleid en nieuw beleid enkel te stapelen zolang er ook andere projecten worden stopgezet. De overheid hoeft niet te blijven groeien. We kiezen voor focus op bouwen, meedoen, faciliteren en mobiliteit.