Reactie VVD op begroting

Reactie VVD op begroting

Op donderdag 10 november is de begroting van de gemeente Geldrop-Mierlo vastgesteld voor de komende jaren. Wij hebben hier aandacht gevraagd voor een aantal onderwerpen rondom de woningmarkt, starterslening, het wegennet en ondersteuning door Senzer.

VVD Geldrop-Mierlo heeft een aantal voorstellen in stemming gebracht:

  • Doorstroming woningbouw: inzetten op doorstroming van de woningmarkt. In de huidige markt met kostenstijgingen blijkt dat er weinig animo is om te gaan bouwen. In omringende gemeenten worden plannen zelfs al stilgelegd. Om die reden willen we bij nieuwbouw met name focussen op doorstroming zodat er wel woningen vrijkomen door doorstroming, waarbij ook woningen voor starters zullen zitten. De wethouder is het met ons eens dat doorstroming de woningmarkt in beweging houdt en dat hierop moet worden ingezet.

  • Versnelling woningbouw: VVD vindt het onbestaanbaar dat de woningbouw in onze gemeente zo lang duurt. De gemeenteraad krijgt weinig terugkoppeling en er worden weinig vergunningen verstrekt. VVD wil dit versnellen ten minste door de capaciteit van de Afdeling Ruimte te vergroten. Op ons voorstel krijgen wij van de wethouder de toezegging dat hij dit jaar inzichtelijk gaat maken welke status projecten hebben en hoe we die concreet kunnen versnellen.

  • Starterslening: uit onderzoek blijkt dat de starterslening prijsopdrijvend werkt. Doordat starters meer kunnen uitgeven, gaan de prijzen voor die woningen ook harder omhoog. Hier is uiteindelijk niemand bij gebaat. Daarom willen we de verstoring van de markt verkleinen en de starterslening beĆ«indigen. Ook gemeenten om ons heen hebben die stap al genomen. Helaas vond dit voorstel geen medestanders omdat het in een behoefte zou voorzien. VVD vindt het jammer dat andere partijen ons daar niet in steunen.


Deze oproepen wijzigen de begroting inhoudelijk niet op dit moment. Al met al zijn we te spreken over de begroting die onder de streep positief is. De belastingen worden niet verhoogd, iets waarvoor we lang hebben gestreden. Ook wordt de reserve van onze gemeente verhoogd zodat we onverwachte omstandigheden beter kunnen opvangen, ook een wens die we na jaren nu werkelijkheid zien worden.

Daarnaast hebben wij samen met onze partners in de raad voorstellen ingediend omtrent een verzoek tot inzichtelijkheid in projecten op de woningbouwopgave, maatwerk bij inkomensregelingen en de faciliterende houding van de gemeente.

Monica Leenders

Fractievoorzitter VVD Geldrop-Mierlo