Onze visie op de begroting

Afgelopen week heeft de gemeenteraad van Geldrop-Mierlo de begroting vastgesteld. Voorafgaand aan de vaststelling zijn er debatten gevoerd met andere partijen en met het college. In de debatten hebben wij de nadruk gelegd op de volgende onderwerpen:

- OZB (onroerende zaak belasting): deze gaat omhoog met 5,2% vanwege inflatiecorrectie. Dit vindt VVD niet gewenst. Er bleek helaas geen steun te zijn om deze correctie achterwege te laten. Wel hebben we de toezegging van de wethouder gekregen dat de systematiek tegen het licht wordt gehouden en dat we die met elkaar gaan bespreken. Het is volgens ons namelijk niet de bedoeling dat huiseigenaren telkens het gat op de begroting dichten.

- Afvalstoffenheffing: het vastrecht gaat met 35% omhoog. Dit vinden wij onrechtvaardig hoog. Bovendien gaan de mensen die het beste afval scheiden dat procentueel het meeste extra betalen. Hierover gaan we in de raadsvergadering in december verder praten om deze verhoging te verzachten.

- Groen afval: VVD heeft een voorstel gedaan om het groen afval gratis te kunnen inleveren bij de milieustraat. Ook hierover praten we door in december.

- VNG international: het college stelt voor 1 euro per inwoner uit te trekken voor een rampenfonds. VVD vindt dat onze inwoners zelf moeten weten aan welke ramp zij willen doneren. Bovendien komt deze betaling uit de opbrengsten van de gemeente, juist bedoeld voor de inwoners van Geldrop-Mierlo en niet van daarbuiten.

- Prioriteiten stellen: wij vinden dat de tijd voorbij is extra regels op te leggen en extra projecten te willen uitvoeren. Er is krapte op de arbeidsmarkt en daar moeten we rekening mee houden. Bij nieuwe besluiten moet de gemeenteraad wat VVD betreft ook besluiten welke prioriteit dit besluit krijgt, en welk beleid dan niet wordt uitgevoerd. Tegelijkertijd vinden we het telkens aannemen van nieuwe mensen hier niet aan bijdragen. In de laatste 5 jaar is onze gemeente qua ambtenaren (FTE) met 25% gegroeid. Dit vinden wij geen gewenste ontwikkeling. Het is de hoogste tijd om keuzes te maken.


Als VVD hebben we ingestemd met de begroting 2024-2027. We vinden het feit dat de begroting onder de streep positief is erg belangrijk. Ook vinden we het belangrijk dat de reserves van onze gemeente op orde zijn. Rondom prioriteiten stellen zijn andere partijen het met ons eens en over OZB en afvalstoffenheffing komen we spoedig op terug. Hopelijk kunnen we er samen in de gemeenteraad voor zorgen dat de belastingdruk minder zal stijgen dan nu is begroot.