Oproep om aanpassing urgentieregeling voor sociale huurwoningen breed gesteund

Afgelopen maandag heeft de VVD Geldrop-Mierlo een voorstel in stemming gebracht waarbij de wethouder wordt gevraagd om de urgentieregeling aan te scherpen. De reden daarvoor is dat de gemiddelde wachttijd in de regio voor een sociale huurwoning oploopt tot bijna 8 jaar. Wij vinden het belangrijk om dan goed te kijken dat urgentieverklaringen alleen in duidelijk afgekaderde gevallen worden afgegeven. Na zo’n lange wachttijd voelt namelijk iedere wachtende wel een bepaalde urgentie, zoals starters die graag op zichzelf willen gaan wonen. Die balans willen we bewaken.

Daarom hebben we het college verzocht om samen met de regio te onderzoeken hoe de volgende categorieen urgentieverklaringen kunnen worden aangescherpt:

- Bij gedwongen verkoop vanwege de financiële situatie 

- In het geval dat beide ouders urgentie claimen na scheiding (dit zou mogelijk zijn wanneer bij iedere ouder minimaal 1 kind is ingeschreven

- Bij situatie waarbij de urgentieaanvrager woont in een te dure woning (dit risico wordt namelijk afgedekt met NHG en een verzekering waarvoor wordt geadviseerd door hypotheekverstrekker) 

- Indien verhuurder de woning voor eigen gebruik opeist (dit is namelijk een risico dat bekend is bij het betrekken van de woning)

Wij denken dat deze categorieen niet altijd als rechtvaardig worden ervaren. 


Het voorstel is door alle partijen gesteund. Het college heeft toegezegd de uitkomst en voortgang van dit proces periodiek met de raad te bespreken.


De motie is als bijlage toegevoegd.