Die gymzalen bij het Strabrecht College, alles wat je moet weten

Afgelopen najaar zijn er een hoop ontwikkelingen geweest rondom de oude gymzalen van het Strabrecht College. Tijd dus voor een kort overzicht van gebeurtenissen.

Afgelopen september (25-09-2023) heeft de Raad unaniem tegen het raadvoorstel gestemd om de twee gymzalen bij het Strabrecht College middels nieuwbouw te vervangen. Die nieuwbouw zou de gemeente ongeveer €2,2 miljoen hebben gekost in plaats van de renovatie ter waarde van €160.000 die in de eerste instantie was afgesproken. Bovendien bleek uit de stukken dat Silfo (de bestuurder van Strabrecht College) al sinds 2021 zou hebben voorgesorteerd op nieuwbouw door de renovatie van de gymzalen stop te zetten terwijl de gymzalen niet meer waren aangesloten op de nutsvoorzieningen van de school. Zowel in de commissievergadering als in de raadsvergadering zelf gaven wij aan het belangrijk te vinden dat de leerlingen van het Strabrecht weer op eigen grondgebied kunnen sporten. Zowel wij als de rest van de Raad konden niet met het voorstel instemmen.

Vervolgens liet Silfo-bestuurder Meine Stoker in een ED-artikel in november (2023) weten dat niet Silfo, maar de gemeente verantwoordelijk zou zijn voor het niet-aansluiten van de gymzalen op nutsvoorzieningen omdat de gemeente de aanbouw van een van de oude gymzalen had gesloopt en dus hiermee ook de installaties voor gas en licht. Hoe zit het nou? Welke partij is verantwoordelijk? Wij wilden daar meer over weten. Daarom heeft de VVD Geldrop-Mierlo nogmaals vragen gesteld over dit onderwerp. Eind januari kregen we hier antwoord op. “Tijdens de sloop van de het voormalige schoolgebouw als onderdeel van het nieuwproject zijn de nutsvoorzieningen komen te vervallen. Dus ook de nutsvoorzieningen voor de twee gymzalen ”, schrijft het college. “De sloop van de westvleugel van het Strabrecht College en het voormalige schoolgebouw is in opdracht van de gemeente uitgevoerd. Het opnieuw realiseren van de nutsvoorzieningen voor de twee gymzalen had Silfo als onderdeel van het nieuwbouwproject moeten realiseren". Met andere woorden: De sloop was in opdracht van de gemeente, maar vervolgens heeft Silfo de gymzalen niet gerealiseerd. In de tussentijd zijn er echter geen gymzalen beschikbaar voor de leerlingen. De vraag is: hoe nu verder? Wij hopen in ieder geval dat er snel wat aan die gymzalen gebeurt zodat die leerlingen weer kunnen sporten op hun eigen plek!