Inbreng VVD woningbouwimpuls Geldrop

Het college van B&W staat voor een aantal keuzes die invloed hebben op de woningbouwimpuls in centrum Geldrop. Gaan we meer of minder woningen realiseren? Waar gaan bewoners en bezoekers parkeren? Gaat snelheid voor aantal woningen?

 

Aan de hand van stellingen hebben college en gemeenteraad met elkaar van gedachten gewisseld. Als VVD hebben we de nadruk gelegd op het realiseren van zoveel mogelijk woningen, en er voor zorgen dat we snel gaan starten. Projecten die moeilijker zijn te realiseren, bijv. door de ligging of doordat er meerdere eigenaren zijn, moeten we niet vergeten. We moeten in gesprek blijven. Maar op de korte termijn willen we vooral die schop in de grond zien gaan daar waar het kan.

 

VVD Geldrop-Mierlo heeft ingebracht dat wat ons betreft op het Bezorgershof hoger mag worden gebouwd dan we vooraf voorzagen. Ook zijn we bereid (op geschikte locaties) kleine wooneenheden te bouwen die geschikt zijn voor eenpersoonshuishoudens. Op locaties op loopafstand van het OV mag ook de parkeernorm voor ons niet in de weg staan om meer woningen te realiseren. Dit is een mooie locatie om met name te bouwen voor jongeren om een eerste stap op de woningbouw te maken.

 

We zouden graag zien dat Centrum-West in zijn geheel wordt bezien en niet per deelproject omdat de projecten onderling ook moeten aansluiten. Dit is bij uitstek een mooie locatie waar we de hoogte in kunnen. Hier ligt ook een kans om het gehele project woningbouwimpuls financieel sluitend te houden. Daarbij willen we graag vernieuwing zien bij zowel Stationsstraat 33 als 66 zodat er een mooie entree ontstaat richting Geldrop vanaf het Station. Het zou mooi zijn als elementen van het GGD-gebouw terugkomen in de nieuwbouw, maar dat is geen must. Bij Centrum-West zouden we gezien de ligging graag focus zien op woningen voor senioren.

 

De bibliotheekfunctie mag van ons worden verplaatst naar een locatie waar we de doorstroming er in willen houden. Wij denken aan gemeentehuis, Weeffabriek of het kasteel. En we zouden het een kans vinden om het huidige gebouw waar de bibliotheek is gevestigd te herontwikkelen op een manier zodat in Marktplein en Horecaplein in de toekomst beter op elkaar kunnen aansluiten.

 

VVD Geldrop-Mierlo vindt een levendig, toekomstbestendig en groen centrum belangrijk. Daarom willen we de Langstraat afsluiten voor doorgaand verkeer en voor vergroening zorgen. Parkeren moet ondergronds worden gebracht, liefst ook bij de supermarkten (denk aan voorbeeld Brandevoort). En bij de Meent (gemeentehuis) willen we graag een halfverdiept parkeerdek zien zodat er meer plekken beschikbaar komen met in totaal 2 parkeerdekken zonder dat het veel hoger wordt dan de weg. Het geeft ook mogelijkheden voor vergroening van het plein. Dit geeft de ruimte om Marktplein autovrij te maken en Bezorgershof autoluw.

 

We vinden het een kans om evenementen onder te brengen op Marktplein, Horecaplein, Kasteeltuinen en voor de kermis bijv. uit te wijken naar de Dommeldalseweg.

 

In ieder geval is het belangrijk om het doel van de Woningbouwimpuls in het oog te houden: een kans om centrum Geldrop een boost te geven en tegelijkertijd woningen toe te voegen. Deze boost moet kwalitatief zijn, met oog voor goede inpassing in de omgeving en architectuur. Voor ons ligt de focus op starters en senioren.

 

Hiermee denken we het college een duidelijke richting mee te kunnen geven: VVD gaat voor een groen, bereikbaar en toekomstbestendig centrum dat bruist!

 

Wilt u meedenken over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op!

 

VVD Geldrop-Mierlo fractie