Energiearmoede aanpakken

In de vorige raadsperiode heeft de VVD zich al sterk gemaakt voor duurzaamheid voor de kleine portemonnee. Het is namelijk heel krom dat mensen met een kleine portemonnee niet kunnen besparen op hun energiekosten, omdat ze niet de middelen hebben om energiezuinige apparaten aan te schaffen. Terwijl het hen juist extra financiële ruimte kan geven.

De VVD heeft daarom verzocht het college te gaan kijken naar ondersteuning bij de aanschaf van energiezuinige apparaten, voor de inwoners die niet de ruimte hebben om dit zelf te betalen. Je slaat daarmee 2 vliegen in 1 klap. Er wordt bijgedragen aan verduurzaming, dus een beter klimaat en daarnaast is het een directe besparing voor onze inwoners die dit het hardste nodig hebben.

Het doet ons dan ook deugd te hebben mogen vernemen dat het college in het kader van het project verminderen energielasten de beleidsregels verstrekking Witgoed Geldrop-Mierlo 2024 heeft vastgesteld. In deze regeling stelt de gemeente eenmalig € 450,- beschikbaar door middel van een Groen Bon. Deze kan gebruikt worden voor het vervangen van energie slurpend witgoed.

De doelgroep voor deze regeling zijn huishoudens die op peildatum 1 maart 2024 een bijstandsuitkering hebben van de gemeente en/of zijn toegelaten tot de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs).

Enige wat de gemeente hiervoor terug vraagt is een contactmoment met de gemeente voor het inplannen van een huisbezoek met het oog op energiebepalende maatregelen. De insteek is om mee te denken hoe er nog meer energie bespaard kan worden. De medewerker namens de gemeente zal zelfs al hulpmiddelen, zoals tochtstrips meebrengen welke kosteloos aan de bewoner verstrekt zullen worden.

De VVD vindt dit een mooie stap in de aanpak van energiearmoede, en moedigt dergelijke initiatieven aan.