ED: ‘Gratis parkeren in centrum moet’

door Lizette van Neer

email: l.vneer@ed.nl GELDROP – Winkeliers in het cen­trum van Geldrop zijn een hand­tekeningenactie begonnen om gra­tis parkeren in het dorpshart te bewerkstelligen. Ze willen graag een blauwe parkeerzone zodat be­zoekers twee uur lang gratis kun­nen parkeren om boodschappen te doen.

De actie wordt volgens Leon van Stiphout, bestuurder bij de winke­liersvereniging en eigenaar van Marjo Lingerie, gesteund door zo­wat alle winkeliers, ook de grote ketens als Hema en Albert Heijn. Dat is nodig volgens Van Stip­hout omdat alleen in het centrum van Geldrop betaald parkeren be­staat.

„In heel Geldrop-Mierlo is parke­ren gratis, behalve in het centrum van Geldrop. En dat terwijl het slecht gaat met het centrum. De concurrentie met webwinkels is groot, maar wij moeten het ook opnemen tegen winkelcentra als de Coevering, Zesgehuchten, Mierlo. Daar hoeven bezoekers niet te betalen. Nou, op zaterdag­middag kun je je auto in de Coeve­ring niet kwijt door het winke­lend publiek. Dat is hier in het centrum wel anders. Klanten ko­pen hier onder druk. Als iemand in mijn zaak spontaan wat gaat passen, is het altijd ‘opletten an­ders krijg ik dadelijk een bekeu­ring’. Het is niet eerlijk.”

Alle winkeliers hebben daarom een formulier waarin ze de klant om hun mening vragen en hand­tekening. Volgens Van Stiphout is het nu of nooit voor het Geldrop­se hart.

„Er komt straks een mooi nieuw centrum maar de gemeente werkt aan een systeem van betaald par­keren achteraf. Dat vergt een fikse investering en als die eenmaal ge­daan is, is er geen weg meer te­rug.”

In de Geldropse politiek wordt al jaren gesteggeld of gratis parke­ren mogelijk moet worden. Fer­vent voorstander van het instel­len van parkeren met de blauwe kaart is de VVD, gesteund door D66. Vooralsnog staan deze par­tijen hierin alleen. Van Stiphout: „De gemeente zegt dat ze het geld niet kan missen in de begroting. Als de gemeente­raad nou echt ballen zou hebben, zoekt ze naar andere manieren om die 450.000 euro te vinden. En die zijn er hoor, als je rond de tafel gaat. Het kan niet zo zijn dat de rekening op het bordje van een klein deel van de ondernemers ligt.”

De winkeliers willen de petitie aanbieden tijdens de eerstvolgen­de raadsvergadering op 9 maart.