Debat MPB aanpassingen Raadsplein 15-12-2014

Bijdrage fractie VVD Geldrop-Mierlo:

De provincie heeft een hard oordeel geveld over de begroting 2015-2018. Er moet binnen enkele dagen voor € 1.303.519,00 ombuigingen worden gerealiseerd anders wordt Geldrop-Mierlo onder curatele gesteld.

Daarnaast moet om aan de code groen van het weerstandsvermogen Grondbedrijf te voldoen nog een bedrag van € 2.468.373,00 in het grondbedrijf worden gestort, het zij door aanvullingen hetzij door winstneming op gronden. Dit laatste blijft nog jaren problematisch en is niet te verwachten. Dit houdt in dat deze Raad voor een totaal bedrag van € 3.771.892,00 aan ombuigingen of lastenverhoging moet realiseren in de periode 2015-2018.

U stelt nu voor een, overigens ontoereikend, bedrag van € 755.000,00 bij een eventueel overschot in de jaarrekening 2014 over te boeken naar het Grondbedrijf om het tekort gedeeltelijk aan te vullen. VVD Geldrop-Mierlo neemt dit voor kennisgeving aan want we kunnen er niets mee. Wie zegt ons dat er überhaupt een overschot is? Of weet u meer en heeft u verzuimd de Raad hierover te informeren?
U gaat nu versneld het beheersplan wegen aan de raad voorleggen. Begin 2015 moeten we daar over gaan besluiten. Ook een nieuw en aangepast Vastgoedplan wordt in het eerste kwartaal 2015 aan de Raad voorgelegd. U stelt ook vast dat er een nieuwe manier van begroten in 2015 moet worden gehanteerd. De Provincie stelt andere eisen waaraan moet worden voldaan. Dit moet toch bekend zijn geweest. Waarom is hier niet eerder op geanticipeerd?

Dit voorstel is in feite een failliet van het tot raadsprogramma gebombardeerde coalitieprogramma. De VVD Geldrop-Mierlo waarschuwt al jaren bij de wankele begroting maar er wordt niet geluisterd. Nu moeten er dringend ombuigingen komen, opgelegd door de Provincie.

U repareert de begroting door gebruik te maken van de Reserve Tijdelijk Begrotingstekort en doet dit bewust niet vanuit de Algemene Reserve. Doet u dit wel, dan zakt ook het Weerstandsvermogen van de Algemene Dienst door de bodem en wordt u art. 12 gemeente. U blijft niettemin volharden in het niet nemen van maatregelen.

Het zou een goede zaak zijn als de raad nu eendrachtig gaat werken aan een nieuw en ander raadsprogramma dat geënt is op de beschikbare mogelijkheden. We zullen toch met zijn allen deze budgettaire problemen moeten oplossen. Het zal duidelijk zijn dat de VVD Geldrop-Mierlo kiest voor een koerswijziging met ombuigingen en bezuinigingen in plaats van lastenverhogingen.

Wij waren het al niet eens met de ingezette koers van de begroting 2015-2018 en stemmen dus ook niet in met de door u voorgestelde wijzigingen. U presteert ondermaats wanneer u niet van koers veranderd.

VVD Geldrop-Mierlo