Reactie oppositie aan Coalitie

Aan de voorzitter van agendacommissie, tevens formateur,


Geldrop, 6 mei 2014,


Onderwerp: agenda raadsplein 19 mei 2014 en concept-coalitieprogramma


Beste Frans,

Naar aanleiding van de ontvangen concept-agenda voor het raadsplein en het concept-coalitieprogramma volgt hieronder een gezamenlijke reactie van de fractievoorzitters van de VVD, GroenLinks, PvdA en D66.

1. concept-raadsagenda 19 mei 2014

Wij vinden het principieel onjuist dat je namens de coalitiepartijen de agenda voor de raadsvergadering wijzigt, nadat deze in de agendacommissie is besproken.

In de agendacommissie hebben we afgesproken dat eerst het coalitieprogramma wordt besproken en daarna de benoeming van de wethouders aan de orde komt. Dat moet zo blijven: dus de volgorde is:
i. behandeling coalitieprogramma
j. benoeming wethouders
k. invulling vacatures raad
l. benoemingen

Verder is in de agendacommissie gesproken over het coalitieprogramma. Dit is een programma van de coalitie. Wat de oppositiepartijen betreft wordt het coalitieprogramma ook niet vastgesteld door de raad. We zullen er kennis van nemen. Dat past ook bij de wijze waarop het in eerste instantie is geagendeerd. In de agendacommissie is ook niet gesproken over de vaststelling door de raad van een coalitie- of raadsprogramma. De beoogde coalitie brengt dit stuk in bij de behandeling van het agendapunt.

Bij het punt benoemingen moet geschrapt worden de benoeming van leden van de Commissie Gebiedsgericht Werken. Dit is niet besproken in de agendacommissie. Er zijn nog meer redenen om dit punt niet te agenderen:

  • er dient eerst een inhoudelijke discussie plaats te vinden over het nut en noodzaak van een dergelijke commissie;
  • de commissie bestaat nog niet, dus is het logisch dat na de inhoudelijke discussie de raadsfracties eerst de gelegenheid krijgen daar inhoudelijk met elkaar nog over te spreken, waarna in een volgende vergadering tot besluitvorming kan worden overgegaan, als de wenselijkheid voor een dergelijke commissie aanwezig is;
  • de instelling van dergelijke nieuwe commissies zou gekoppeld moeten worden aan de behandeling van het nieuwe Reglement van Orde.

2. concept-coalitieprogramma

De vier beoogde oppositiepartijen zullen inhoudelijk voor 7 mei niet reageren op het concept-coalitieprogramma. Wij krijgen 5 dagen de tijd om inhoudelijk te reageren over de basis van het gemeentelijk beleid dat de coalitie de komende vier jaar wil voeren. De beoogde coalitiepartijen hebben ruim vijf weken de tijd gehad om dit stuk in de beslotenheid van politieke achterkamertjes op te stellen. Op geen enkele wijze zijn we in de afgelopen vijf weken inhoudelijk betrokken geweest bij de totstandkoming van dit akkoord. En in de vijf dagen die we krijgen vallen ook nog eens in een vakantieperiode. Bij de meeste fracties zijn mensen met vakantie.
Wij zullen in de openbaarheid reageren op de inhoud van het programma. Dat doen we tijdens het betreffende agendapunt. Iedere fractie vanuit haar eigen visie en verantwoordelijkheid. 
Openbaarheid en transparantie staan bij ons hoog in het vaandel. De start van deze coalitie is met de gedane voorstellen een erg slechte. Wij werken niet mee aan het maken van afspraken in de beslotenheid. Onze burgers hebben er recht op te weten welke plannen we steunen en welke niet. Dat doen we op 19 mei tijdens de discussie over jullie voorstellen bij de behandeling van het coalitieprogramma.

Met vriendelijke groet,


Frits van de Mosselaar,
Fractievoorzitter VVD.


Niek Engbers,
Fractievoorzitter GroenLinks.


Richard van de Burgt,
Fractievoorzitter PvdA.

Ton van Happen,
Fractievoorzitter D66.