Wat moet er veranderen:

Het college is door de gemeenteraad gemandateerd om tot een maximum van 2,5 miljoen euro per transactie aankopen te doen in het grondbedrijf of vastgoed, zonder overleg vooraf. Het aantal transacties is onbeperkt.

De VVD Geldrop-Mierlo vindt dat in strijd met de controletaak van de raad. Wij wensen geen bericht te krijgen over aankopen als de gemeente al bij de notaris is geweest.

Het college heeft middels een anterieure overeenkomst € 200.000,00 bijgedragen aan de bestemmingsplankosten van Kuhn. Meer mag niet van Brussel want dan heet het concurrentievervalsing en stellen zij een onderzoek in naar bevoordeling. Ieder ander bedrijf in onze gemeente moet conform de legesverordening alles betalen. Er is nog nooit een uitzondering gemaakt, nu dus wel. En ja, anterieure overeenkomsten sluiten is, alweer, een bevoegdheid van het college tenzij de raad besluit dit te veranderen. Maar een raadsmeerderheid ( de coalitie) wil dat besluit niet nemen. Let wel: Brussel vervolgt alleen zaken boven € 200.000,00, daaronder is het evengoed verwerpelijk. Belangrijke zaken met grote gevolgen voor de gemeentekas laten ze liever aan het college over.

GRONDBEDRIJF:
Er wordt onvoldoende naar de burgers gecommuniceerd dat we in het Grondbedrijf voor 16 miljoen euro voorzieningen hebben moeten treffen. Dat geld is bestemd om berekende verliezen in het grondbedrijf af te dekken. Daardoor zijn de reserves en het weerstandsvermogen van dit grondbedrijf te laag geworden. De gemeente gaat dan inventief boekhouden en boekt de reserve Geldrop-Centrum van 5,9 miljoen euro over naar het Grondbedrijf. Her weerstandsvermogen stijgt dan van 8% naar 58%. Dit zou 100% moeten zijn. In de grondnota is vastgelegd dat bij minder dekking dan 50% de mandaatregeling sterk wordt beperkt. De macht van het college wordt dan aan banden gelegd en dat wil de coalitie en het college niet.

Als we nog verder moeten afboeken op bestemmingsplannen, wat te verwachten is, dan moet het Grondbedrijf vanuit de Algemene Dienst worden aangevuld. Dat geld is er niet. Wellicht ook een reden om inventief te boekhouden. De VVD Geldrop-Mierlo heeft gevraagd de ontwikkelingen in het Grondbedrijf en een eventuele extra voorziening te communiceren met raad en burgers vóór de verkiezingen. Maar helaas, hierover kan raad en burger pas op 25 maart worden geïnformeerd! Wij moeten het doen met oude cijfers. Wat er ook uitkomt, wij gaan geen lastenverzwaringen steunen. Als tekorten moeten worden aangevuld zal er bezuinigd moeten worden.

PLANNEN GELDROP-CENTRUM:
Het CDA, OGM, VVD en Senal wilden Geldrop centrum, op verzoek van inwoners en ondernemers, weer bereikbaar maken voor verkeer. Als D66 de ondernemers had gesteund was er een raadsmeerderheid geweest. Wat nu rest is groeiende leegstand van winkels, een doods centrum en ontevreden bewoners en ondernemers. Met hun inspraak werd niets gedaan. Een gemiste kans voor werkgelegenheid, ondernemers en bewoners. De VVD Geldrop-Mierlo vindt dat overal in Geldrop-Mierlo gratis moet worden geparkeerd. Anders dan 4 jaar geleden wordt dit nu wel gesteund door D66.

HET ROER MOET OM:
Raar dat uitgerekend DGG nu in hun campagne vindt dat het roer om moet. Zij sturen immers het schip Geldrop-Mierlo al decennia lang. Ontevreden over het uitgevoerde beleid? Dat is de VVD Geldrop-Mierlo ook. Wij vinden dat deze coalitie haar kans heeft gehad en dat het tijd is voor verandering. Wij zijn daar klaar voor en willen daarbij betrokken zijn. Met ons in het college bent u verzekerd van een degelijk beleid met lage lasten. Uw belangen staan voorop.

Wij vinden ook dat het college niet transparant genoeg is naar burgers en raad. De VVD Geldrop-Mierlo wil dat sterk verbeteren.

Als u ons de kans geeft gaat er heel wat veranderen in Geldrop-Mierlo.