Onrust in Mierlo over komst ALDI

ALDI heeft besloten zich te vestigen aan de Geldropseweg 12 in Mierlo. Daar was voorheen de Boerenbond gevestigd. Die had een bouwvergunning gekregen voor een nieuw winkelpand. Nu blijkt dat de ALDI er een nieuwe supermarkt wil openen. Volgens het vigerende bestemmingsplan was dat toegestaan.

Er dreigt nu echter een duidelijk overaanbod van supermarkten in de kern Mierlo te ontstaan. Dit vindt niet alleen de gemeente maar ook de VVD, wij verschillen daarover niet van mening. Maar of dit overaanbod een voorbereidingsbesluit rechtvaardigt om dit alsnog te verbieden is maar de vraag. De Gemeente heeft een meerderheid van de raad daartoe wel bereid gevonden.

De VVD fractie heeft dit voorbereidingsbesluit niet ondersteund omdat zij zo’n besluit onrechtmatig vindt en geen visitekaartje is voor een betrouwbare overheid.

In bestemmingsplannen wordt aangegeven welk gebruik is toegestaan. In dit geval was ook supermarktgebruik mogelijk. Dit was al jaren bij de gemeente bekend. Toen enkele jaren terug,  na de komst van de AH, duidelijk werd dat er overbewinkeling zou ontstaan in de kern Mierlo  had de gemeente uit voorzorg het bestemmingsplan aan de Geldropseweg moeten aanpassen.  Dat heeft zij niet gedaan en dat is haar te verwijten. 

 ALDI heeft blijkbaar recent een deal gesloten met de Boerenbond. Dat is haar goed recht en daar kan en mag de gemeente geen invloed op uitoefenen. 

De gemeente denkt nu door het nemen van een voorbereidingsbesluit de vestiging alsnog te kunnen voorkomen. De VVD fractie denkt daar anders over en verwacht dat dit besluit juridisch geen stand houdt. Aanpassen van bestemmingen achteraf worden zelden door de Raad van State gehonoreerd. 

Het college heeft al aangegeven dat ALDI eventueel aanspraak zal kunnen maken op planschade. “Het zal zo’n vaart niet lopen” stelt het college bij  monde van wethouder Hoekman.  De VVD verwacht echter dat een miljoenenclaim zal volgen als Aldi middels planschade moet worden gecompenseerd.

De VVD fractie gaat, hoe pijnlijk ook voor de sector, geen medewerking verlenen aan plannen die volgens haar onrechtmatig zijn en grote gevolgen kunnen hebben voor de begroting van Geldrop-Mierlo. De gemeente heeft bestuurlijk en planologisch zitten slapen met alle gevolgen van dien. Wij willen niet dat de gemeente weer een rechtszaak verliest.

Het College zegt zich misleid te voelen door de Boerenbond maar is dat wel zo? Je hoeft als ondernemer immers niet te antwoorden op niet gestelde vragen. 

VVD Geldrop-Mierlo

fractie:
Raadsleden: Thomas Schouten, Juliette Kuiperi, Frits van de Mosselaar (fractievoorzitter)
Fractieassistenten: Monica Leenders, Mark van de Broek, Ans Stoffelen